Bakanlık tarafından paylaşılan verilere göre Türkiye'de her yıl ortalama 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Uzmanların çalışmaları ise farklı bir gerçeği de açığa çıkarıyor. Erkeklerde aniden meydana gelen kalp krizi aslında kadınlarda daha farklı yollarla kendini belirtiyor. Son yıllarda kalp ve damar hastalıklarına bağlı olarak gerçekleşen ölümler 70 yaş altına düştü. Çoğu ölümlerin kalp krizi ya da ani felçten kaynaklandığı da ortaya çıktı.

Günlük hayatta fark edilemeyen fakat fark edildiğinde oldukça geç olan bazı belirtiler aslında büyük bir kriz öncesi işaret olarak görülebilir. Erkeklerde daha çok aniden ortaya çıkan kalp krizi vakaları yapılan araştırmalarda kadınlarda ön belirtilerle fark edildiğini ortaya koydu. 

Kadınlarda Görülen Kalp Krizi Belirtileri

Günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan ve göz ardı edilen bu belirtiler aslında ileri seviye ölüme kadar sürükleyecek ani kalp krizinin işareti olarak görülebilir. Kadınlarda görülen işte o kalp krizi belirtileri:

Kişi gün içinde bedenini oldukça yorgun hisseder ve rutin bir halsizlik hali belirir. Sıklıkla terlemeye başlar ve nefes alıp vermede sorun yaşar.

Hastalığın ikinci ve en önemli belirtisi ağrıdır. Özellikle göğüs bölgesinde veya sırt, çene alanında geçmeyen ağrılar erken bir kalp krizi uyarısı bir olarak görülebilir. Kalp krizinin en önemli belirtisi ise bulantı ve kusmadır.

Kalp Krizi Riski Olan Bireyler Ne Yapabilir?

Yukarıda sayılan belirtiler fark edildiğinde sağlık kuruluşu ile iletişime geçilebilir. Öte yandan sağlıklı bir hayat standardı benimsemiş kişilerde daha nadir görülen bu durum bireysel çaba ile önlenebilir. 

Her gün düzenli olarak yapılan egzersizler, tütün ve içki ürünlerinden uzak durmak, kan basıncı ve kolesterol takibinde bulunmak ve kiloyu ideal seviyede tutmak önemli görülüyor.

Kalp krizi riski bulunan kişiler kırmızı et tüketimini haftada en fazla 3 kez ile sınırlandırabilir. Tuzlu yiyeceklerden uzak durabilir. Deniz mahsulleri ve baklagiller tercihli protein ağırlıklı beslenebilir.