Gaziantep tatlıları dünya listesinde zirveye oynadı
Dünyanın önde gelen gastronomi platformlarından Taste Atlas, “En İyi 100 Tatlı” listesini açıkladı. 97 bin 422 geçerli oy ve 2 bin 274 farklı tatlının değerlendirildiği listede Gaziantep mutfağı, iki eşsiz lezzetiyle ilk 10’a girmeyi başardı. Gaziantep baklavası ve fıstık sarma, dünya çapında yapılan değerlendirmede üst sıralarda yer aldı.
Antakya künefesi birinci sırada
Listenin zirvesinde Hatay’a özgü Antakya künefesi bulunuyor. Taste Atlas, künefe için “2006 yılında Coğrafi İşaret Koruma Sertifikası aldı” notunu paylaştı. İkinci sırada İngiltere’nin Cornish kaymaklı dondurması, üçüncü sırada İtalya’nın Gelato al pistacchio tatlısı, dördüncü sırada ise yine İtalya’dan Strudel yer aldı.

Gaziantep baklavası ve fıstık sarma ilk 10’da
Gaziantep baklavası listenin 5’inci sırasında kendine yer buldu. Taste Atlas değerlendirmesinde, “Aslen Osmanlı mirası olan baklava, 15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar Osmanlı sultanlarının ana ikametgâhı olan Topkapı Sarayı’ndaki pastacıların en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilir” ifadeleri yer aldı. Gaziantep mutfağının bir diğer simge tatlısı olan fıstık sarma ise 6’ncı sırada listede yer aldı. Böylece Gaziantep, gastronomideki gücünü bir kez daha dünyaya göstermiş oldu.
İlk 100’de 7 Türk tatlısı var
Taste Atlas listesinde Türk mutfağından toplam 7 tatlı yer aldı. İlk 10’da Antakya künefesi, Gaziantep baklavası ve fıstık sarma bulunurken; 21’inci sırada Maraş dondurması, 45’inci sırada fırın sütlaç, 70’inci sırada kazandibi ve 77’nci sırada baklava yer aldı. Maraş dondurması için “Türk dondurmasının kökeni Maraş’a dayanır, erimeye karşı yüksek direnci ve çiğnenebilir dokusu ayırt edici özelliğidir” değerlendirmesi yapıldı.

Türk mutfağı dünya gastronomisinde öne çıkıyor
Taste Atlas’ın listesi, Türk mutfağının dünya gastronomisindeki güçlü konumunu bir kez daha ortaya koydu. Gaziantep’in baklava ve fıstık sarma ile ilk 10’da yer alması, kentin gastronomi alanındaki uluslararası marka değerini pekiştirdi.





