İlk kez 3 yıllık olarak planlanan bu destekler, üretim döneminden önce açıklanarak çiftçilere büyük bir avantaj sağlıyor. Yeni modelle birlikte destek kalemleri sadeleştirildi ve Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı tüm üreticilere destek verilmesi kararlaştırıldı.

Çiftçiler İçin Planlı Üretim Dönemi Başlıyor

Yeni destekleme modeli, çiftçilerin üretime karar vermeden önce hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacaklarını bilmelerini sağlayacak. Bu, çiftçilerin planlı üretime yönlendirilmesine ve plansız üretimden kaynaklanan olumsuzlukların önüne geçilmesine yardımcı olacak.

Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de Yayımlandı

"2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı", Resmî Gazete’de yayımlandı. Bu kararla birlikte, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması, verim ve kalitenin artırılması, çevreci tarım politikalarının benimsenmesi ve uygulanan politikaların etkinliğinin artırılması hedefleniyor.

Dolar ve Euro’da son durum ne? Dolar ve Euro’da son durum ne?

Destek Kalemlerinde Sadeleştirme ve Etkinlik

Yeni model kapsamında destek kalemleri sadeleştirilerek daha etkin hale getirildi. Destek tutarları, her yıl girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre güncellenecek. Ayrıca, stratejik ürünlere ve su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretim yapan çiftçilere ilave destek sağlanacak.

Temel Destekler ve Planlı Üretim Desteği

Üretim maliyetine göre ürünler kategorilere ayrıldı ve her kategori için destek katsayıları belirlendi. Örneğin, 2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekarda 244 lira olarak açıklandı. Planlı üretim kapsamında, belirli havzalarda üretilen stratejik ürünlere ilave destekler verilecek. Su kısıtı olan bölgelerde ise mazot ve gübre maliyetlerinin yüzde 100’ü karşılanacak.

Üretimi Geliştirme Desteği

Verim ve kaliteyi artırmak için sertifikalı tohum kullanımı, organik tarım, iyi tarım uygulamaları gibi destekler verilmeye devam edilecek. Ayrıca, biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği gibi diğer destekler de artırıldı.

Yeni Dönemin Detayları

2025-2027 dönemi için hazırlanan bu destek programı, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve çiftçilerin ekonomik açıdan güçlenmesini hedefliyor. Cumhurbaşkanı Kararı’nın bazı maddeleri 1 Ocak 2025’ten, bazıları ise 1 Mayıs 2025’ten itibaren yürürlüğe girecek.

Kaynak: Haber Merkezi