Sucuk, Türk mutfağının en sevilen şarküteri ürünlerinden biri olup sucuklu yumurta, sucuklu fasulye gibi birçok yemekte kullanılmaktadır. Sosisler et içerir ve uygun şekilde saklanmazsa kısa sürede bozulmaya başlayabilir. Bu durumda gıda zehirlenmesi meydana gelebilir. Sosis alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Satın alındıktan sonra kullanılma şekline göre saklanmalıdır. Peki sosis nasıl korunur? Düşük kaliteli sosisler nasıl belirlenir? Farklı sosislerin nasıl saklanacağı aşağıda açıklanmıştır:
Sosis alırken nelere dikkat edilmelidir?
Sosis satın alırken ambalajında delik olmamasına ve hava geçirmez olmamasına dikkat edin.
Paketlenmiş sosislerin son kullanma tarihini mutlaka kontrol edin.
Sosisler uygun şekilde saklanmazsa ambalajları şişmeye başlar. Bu nedenle ambalajı şişkin olan sosisleri satın almamaya dikkat edin.
Açılmış, ezilmiş veya kötü kokan sosisleri satın almayın.
Hava sıcak olduğunda kısa sürede yiyebileceğiniz kadar sosis satın alın.
Sucuk buzdolabında nasıl saklanır?
Sosisleri saklamanın en yaygın yolu buzdolabındadır. Saklama sırasında jelatini sosislerden çıkarmayın. Sosisleri bir peçeteye sarabilir ve ambalajını açmadan buzdolabında saklayabilirsiniz. Soğutucu çanta kullanıyorsanız mutlaka çantayı açık bırakın. Sosislerin nemli tutulması dayanıklılığı açısından önemlidir. Yeterli hava olmadığında torbada su birikmeye başlar ve sosis küflenir. Bu nedenle ağzı açık bir poşete koyun, hava almasını sağlayın ve ara sıra temiz bir bezle sucuğu silin.
Sosis nasıl kurutulur ve saklanır?
Elinizde çok fazla sosis varsa veya onları hemen yemek istemiyorsanız, kurutmanın yolu budur. Kurutma yöntemlerine sıcak, güneşsiz bir ortam seçerek başlayın. Sosisleri kuruması için bu ortama asabilirsiniz. Asılacak yer yoksa gazete serin ve üstüne sosisleri koyun. Gazete sosisin nemini alarak kısa sürede kurumasını sağlar. Sosis kurutulduktan sonra soğutulmalıdır.
Sucuk dondurularak nasıl muhafaza edilir?
Sosisleri uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız dondurabilirsiniz. Dondurma yönteminde sosislerin bütün olarak saklanması yerine 3-4 parçaya bölünerek saklanması daha uygundur. Sosisleri parçalara ayırın ve bir dondurucu poşetine koyun ve üzerine tarih yazın. Daha sonra sosisleri buzdolabınızın veya derin dondurucunuzun dondurucu bölümünde saklayabilirsiniz. Dondurularak sosisler 6 aya kadar saklanabilir. Ancak 6 aydan sonra yenmemelidir. Bu nedenle tarih etiketi eklemek, ömrünü takip etmenize olanak tanır. Sosis kullanırken 1 saat buzdolabına koyun. Daha sonra düzgün bir şekilde pişirmek için oda sıcaklığına getirebilirsiniz.
Sosislerin bozulup bozulmadığı nasıl anlaşılır?
Sosislerin rengi değişirse bu bozulmaya başladığının işaretidir.
Özellikle sosisin yüzeyinde beyaz ve yeşil bir tabaka varsa kesinlikle yenmemelidir.
Sosisler baharatlı yiyecekler olduğu için kendine has bir kokusu vardır. Sosis keskin veya alışılmadık bir kokuya sahipse yenmemelidir.
Sosislerin tadı aynı zamanda bozulup bozulmadığının da göstergesidir. Alışılmadık bir koku, özellikle de ekşilik varsa, bu sosisin bozulduğu anlamına gelir.
Küflenmiş sosisleri kullanmayın.