Peki bugünkü konumuz stor perde nasıl temizlenir? Sıradan perdeler gibi çamaşır makinesinde yıkanamayan stor perdeleri nasıl temizlerim? Stor perde çıkarılmadan yıkanabilir mi? Stor perde nasıl temizlenir?
Stor perdeler son günlerde adından daha çok söz ettiren perde stillerinden biridir. Görünümüyle herkesin ilgisini çeken stor perdelerin en büyük sorunu temizliktir. Stor perde temizliği herkesin aklında soru işareti bırakmış, hatta bazen satın alırken tereddüt yaşanmasına neden olmuştur.
Stor perde sökülmeden temizlenebilir mi?
Stor perdelerinizi mekanizmadan çıkarmadan temizlemek ister misiniz? Bunun için stor perdelerin nasıl temizleneceği ve nasıl yapılacağı hakkında adım adım bilgiler bulacaksınız…
- Asma stor perdeler için leke çıkarıcı, arap sabunu, halı şampuanı veya sabun rendesi gibi temizlik maddelerini kullanabilirsiniz. Çok fazla kimyasal içeren ürünler perdelere zarar verebilir ve solmalara neden olabilir.
- Bir kova içerisinde sabunlu su hazırladıktan sonra asılı perdeleri tamamen açıp bol köpüklü su ile silebilirsiniz.
- Silerken birisinin perdeyi tutması veya arkasına sabitleyici koyması perdenin temizlenmesini kolaylaştıracaktır.
- Sabunlama işlemi bittikten sonra perdeleri temiz su ile durulayınız.
- Perdelerin doğal olarak kurumasını bekleyebilir veya perdelerin kurumasını hızlandırmak için kuru bir bezle kurutabilirsiniz.
- Stor perdelerde kullanılan kumaşlar sert bir yapıya sahip olduğundan katlanmamalı, buruşmamalıdır. Bu kumaşlar katlandığında üzerlerinde izler oluşur ve bu izler ütüyle giderilemez. Bu nedenle stor perde temizliği işleminde dikkatli davranılması gereken bir işlemdir.
Stor perde temizliği
Öncelikle stor perdeyi ve mekanizmasını yerinden çıkaralım.
Balkonumuzda, banyomuzda veya terasımızda stor perde takabileceğimiz bir korniş varsa tavana stor perdeyi bu korniş aracılığıyla takalım ve tamamen açık bırakalım.
Stor perdeleri kesinlikle çamaşır suyu, bulaşık deterjanı gibi maddelerle yıkamamalıyız. Stor perdelerimizin temizliğini; piyasada satılan "aspirin" temizleme solüsyonu ile yapalım.
Şimdi ilk asılan stor perdeyi ıslatalım.
Islak stor perdenin yüzeyine aspirin temizleme solüsyonunu uygulayalım. Köpürtmek için yumuşak bir fırça veya süngerle ovalayalım.
Daha sonra stor perdeyi bol su ile durulayalım.
Yıkanan perdeleri kuruyuncaya kadar gölgeye koyalım.
Eğer stor perdeyi yıkamak için tavana asma şansımız yoksa; yıkama işlemi için tamamen balkona ya da banyo zeminine koyabilirsiniz. Buradaki tek uyarı kumaşın katlanmamasıdır. Daha sonra tekrar durulayıp kurumasını sağlayabilirsiniz.
Birkaç temizlik ipucu ile perdeleriniz ilk günkü kadar yeni ve temiz kalacak.
Perdeler nasıl temizlenmeli?
Panjurlarınızı birkaç ayda bir temizleyin. Vinil veya PVC perdeler, özel bir temizleyici veya sıvı bulaşık deterjanı karışımıyla silinebilir. Silerken damlamayı önlemek için düz bir şekilde yerleştirin. Kör noktaları ve köşeleri eski bir diş fırçasıyla fırçalayın.
Ahşap eşyalar üzerinde su kullanmayınız. Bunun yerine pamuklu bir bez ve mobilya temizleme spreyi ile silin.
Perdeleri temizlemek için üç ipucu
Bu perde temizleme ipuçları da işinize yarayabilir...
Hafif lekeler ve inatçı kirler için elde taşınan buharlı temizleyici kullanın.
Perdelere oda spreyi sıkıp temiz bir bezle sildiğinizde, perdeler gün boyu hoş kokulu olacaktır.
Nemli perdeler asıyorsanız tozu dışarıda tutmak için pencereleri sıkıca kapatın.
Çamaşır makinesinde yıkanabilen perdelerde dikkat edilmesi gereken hususlar:
Perdeler 30 derecede, hassas programda, döndürmeden yıkanmalıdır.
Yıkadıktan sonra hemen nemli bir ortama asmak en doğrusudur. Bu nedenle perde ütülemeden kendi ağırlığı ile kırışıklıkları giderebilmektedir.
Ağartma özelliği olan deterjanlar kullanılmamalıdır.
Organze gibi perdeleriniz sıklıkla ütüleme gerektirdiğinden hassas yerlerinden ütülenmelidir.
Beyaz sirke
Beyaz sirke, tül ve perde kumaşlarındaki lekeleri kısa sürede çıkarabilen bir malzemedir. Özellikle tül perdeli bir odada sigara içiliyorsa ya da mutfakta koku varsa beyaz sirke bu kötü durumları kısa sürede ortadan kaldıracaktır. Tül perdelerin beyaz sirke ile beyazlatılması işlemi oldukça basittir. Deterjan çekmecesine koyduğunuz toz deterjanın üzerine beyaz sirke dökün, ardından 30 derece yıkama moduna alarak tülün ne kadar temiz olduğuna şahit olun. Beyaz sirke ile yıpranmış ve kirli tülleriniz her zamankinden daha beyaz görünecek.
Karbonat
Tül perdelerde göz alıcı sarı görünümden kurtulmak ve beyaz bir görünüm oluşturmak için karbonat kullanmanızı öneririz. Kabartma tozu lekeleri ve kokuları giderme özelliğine sahiptir. Özellikle tül perdeler için mükemmel bir yardımcı olacaktır. Tül perdeleri makineye koyun ve üzerine iki paket karbonat serpin. Daha sonra 30 derece programını ayarlayarak deterjanı ekleyin. Gerekli işlemler bittiğinde karbonat sayesinde tülünüz beyazlaşacaktır.
Kaya tuzu
Kaya tuzunun tül perdelerdeki lekeleri ve kirleri çözme yeteneğini görebilirsiniz. Kaya tuzu kullanarak tülünüzü ilk günkü kadar temiz tutabilirsiniz. Yıkama aşamasında bu yönteme kalkışılmamalıdır. Perdelerinizi geniş bir leğen veya banyoda kaya tuzuna koymalısınız. Tül perdeler suya basılarak beyazlatılabilir. Bunun için tülün beklediği suya 2 yemek kaşığı kaya tuzu ekleyin. Perdeleri bir gece önceden kaya tuzlu suda yıkayıp ertesi gün 30 derece programda bekletebilirsiniz. Tül perdelerinizin sararmasını ve yeniden yeni görünmesini önlemek için bu yöntemi her ay deneyin.