Fasulye evde sıklıkla pişirip yediğimiz yiyeceklerden biridir. Fasulyeden gaz alabildiğinizi, yediğimiz zaman pişman olduğumuzu, yemediğimizde ise endişelendiğimizi biliyor muydunuz? Fasulye yediğimiz zaman şişkinliğe ve rahatsızlığa neden olabilir ve vücudumuzda gaz üretebilir. Peki bu sorunu çözmenin bir yolu var mı? Tabii baklagillerdeki şişkinliği önlemenin muhteşem yollarına da bir göz atalım.

Artık şişkinlik yok!
Fasulyeyi fermente ederek aslında onları ön sindirime hazırlamış olursunuz. Bu sayede sindirimi zor olan baklagilleri önceden sindirerek daha sağlıklı öğünler elde edersiniz. Bazı gıdalar tüketildikten sonra şişkinliğe neden olabilir. Özellikle bu besinler bağırsaklarda gaz üretip rahatsızlık verebilir. Fasulye, nohut, barbunya fasulyesi ve yeşil mercimek gibi kuru baklagiller, sindirimi zor olan rafinoz adı verilen bir bileşik içerir. Rafinoz midede sindirilemez ve sindirim olmadan ince bağırsaktan kalın bağırsağa geçer. Kalın bağırsaktaki bakteriler tarafından sindirilir ve bunun sonucunda karbondioksit ve metan gazları açığa çıkar. Fasulye çoğu zaman insanların mide ve bağırsaklarında şişkinliğe neden olur. Fasulye midemizde ve bağırsaklarımızda sindirilemeyen ve sindirilemeyen maddeler içerir. Sindirilemeyen ve sindirilemeyen bu maddeler bağırsaklarımızda çeşitli gazlar üretir. Peki bu gazları nasıl önleyebiliriz? Detaylar aşağıda…

Artık şişkinliğe neden olan fasulye yok!

Fasulyeden gaz çıkarmak için bu yöntemleri kullanın!

Kuru fasulye için: Kuru fasulyeleri bir ıslatma kabına koyun. Daha sonra nemlendirmek için üzerine kaynar su koyun. Nohutların üzerine bir yemek kaşığı kaya tuzu ekleyin. Kaya tuzu, kuru fasulyenin gazını gidermenin en iyi yollarından biridir. Kuru fasulyeyi kaya tuzu ve kaynar suda 1 saat kadar bekletip süzün. Süzdükten sonra tekrar kaynar su ekleyin. En iyi sonuçları alacaksınız.

Yeşil mercimek için: Mercimekleri bir ıslatma kabına koyun. Daha sonra suyu boşaltın ve eşit şekilde ıslatın. Mercimeklerin üzerine 1 limonun suyunu sıkın. Mercimeğin gazını gidermenin en iyi yolu limon suyudur. Mercimekleri limonlu kaynar suda 1 saat kadar bekletin. Dinlenen mercimeklerin suyunu süzüp, suyu süzülen mercimeklerin üzerine tekrar kaynar su ekleyin. Bu yöntemi kullanarak en iyi sonuçları elde edeceksiniz.

Nohut için: Nohutları bir ıslatma kabına koyun. Daha sonra kaynar suyu ekleyip iyice ıslanmasını sağlayın. Daha sonra salatalığı ince ince dilimleyip nohutların üzerine yerleştirin. Salatalık nohutun gazını gidermenin en iyi yollarından biridir. Nohut ve salatalıkları kaynar suda yaklaşık 1 saat bekletin. 1 saat sonra suyu süzün ve taze kaynamış su ile bir süre bekletin. Bu sayede nohutlarınızdan en iyi şekilde faydalanacak ve gaz sorununu ortadan kaldıracaksınız.