Isı taşıyıcı olarak da bilinen sıcak su şişesi; içi sıcak su ile doldurulan ve sıcak suyun sıcaklığını belirli bir süre muhafaza eden, kauçuk ve diğer malzemelerden yapılmış bir üründür. Genellikle soğuk ve serinliğin hissedildiği günlerde tercih edilir.
Sıcak su şişeleri her yaşa uygundur ve piyasada daha küçük çocuk boyları da mevcuttur. Çocukları korkutmak yerine dikkat çekmek amacıyla kapağıyla birlikte kullanılmaktadır.
Ağrının sebebini bilmeden sıcak su şişesi kullanmak zarar verebilir.
Peki sıcak su şişeleri hangi durumlarda zararlıdır?
Sıcak su şişeleri her karın ağrısını çözmez. Karın ağrınız yoksa ama apandisitiniz varsa sıcak su şişesi tam tersi etki yapabilir ve apandisitiniz yırtılabilir.
Diyabet hastalarının sıcak su şişelerini kullanması uygun değildir ve doktorlar da sıcak su şişelerini kullanmalarını önermemektedir.
Aynı durum nörolojik rahatsızlıkları olan kişiler için de geçerlidir. Bu hastalar uyuşukluk yaşadıkları için olası bir yanma veya tahrişi hissetmezler.
Vücutta bir enfeksiyon meydana gelirse, sıcak suyun etkisiyle enfeksiyon vücuda daha hızlı yayılır.
Hassas ciltlerde tahrişe neden olabilir.
Ödemi olan kişilerde daha fazla şişmeye neden olabilir.
Safra kesesi taşı olan hastalarda kullanılması uygun görülmemektedir. Taşın daha da büyümesine neden olur.
Hamilelikte yaşanan ağrılar için de zaman zaman kısa süreliğine sıcak su şişesi kullanılabileceğini ekliyorlar. Bunu alışkanlık haline getirirseniz düşük yapma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.