Türkiye'nin ilk işitme engelli dragon bot takımı Sessiz Ejderhalar, uluslararası yarışmalarda Türkiye'yi temsil etmek ve Dünya Kupası'na katılmak için çalışmalarını sürdürüyor. Eskişehir'de başlayan yolculuğunu İstanbul'da kurduğu ikinci takımla devam ettiren ekip, geliştirdiği görsel ritim tekniğiyle aynı anda kürek çekerek hedeflerine ilerliyor.

İstanbul Maltepe'de düzenlenen Dragon Festivali'nde 70 takım arasında işitme engelli sporculardan oluşan tek ekip olarak yarışan İstanbul Sessiz Ejderhalar Dragon Bot Takımı, “Hayatı paylaşmak için engel yok” sloganıyla antrenman yapıyor.

Takımın kurucusu ve mentörü Özlem Kanat Örneksoy ile sporcular, hedeflerini Anadolu Ajansı muhabirine anlattı.

Hedef uluslararası yarışlarda Türkiye'yi temsil etmek

Özlem Kanat Örneksoy, Eskişehir'de tamamı kadınlardan oluşan ilk işitme engelli dragon bot takımı olarak kurulan Sessiz Ejderhalar'ın İstanbul'da büyüyerek karma takıma dönüştüğünü söyledi.

A Milli Takım'da Sergen Yalçın Dönemi Başladı
A Milli Takım'da Sergen Yalçın Dönemi Başladı
İçeriği Görüntüle

İstanbul'da işitme engelli sporcularla daha büyük bir ekip oluşturduklarını belirten Örneksoy, Türkiye'nin farklı şehirlerinde düzenlenen yarışlara katılmayı ve daha fazla işitme engelli sporcuya ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.

Örneksoy, “Amacımız Türkiye'de Bursa, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli ve Sapanca gibi birçok kentte gerçekleşen yarışlara katılmak ve oradaki işitme engelli bireylere de ulaşmak. Asıl hedefimiz ise Uluslararası Dragon Bot Federasyonu'nun düzenlediği yarışlara katılmak ve işitme engelli ilk dragon takımı olarak Türkiye'yi dünyada temsil etmek.” dedi.

Kürek çekmek için görsel ritim geliştirdiler

Takımın ritim koçluğunu da yapan Örneksoy, dragon bot yarışlarında sporcuların aynı anda kürek çekmesinin hız ve koordinasyon açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Davul ritmini duyamayan sporcuların uyum içinde hareket edebilmesi için görsel bir yöntem geliştirdiklerini anlatan Örneksoy, bu teknikle kürek çekme ritmini görsel olarak takip etmelerini sağladıklarını kaydetti.

Bugüne kadar dört yarışa katıldıklarını belirten Örneksoy, işitme engelli sporcuların yeteneklerini ve gücünü göstermeyi amaçladıklarını söyledi.

Milli sporcu Kış'ın hedefi Dünya Kupası

Takım sporcularından milli sporcu Mahmut Volkan Kış da uluslararası organizasyonlarda yarışmak istediklerini dile getirdi.

Kendisinin de işitme engelli bir milli sporcu olduğunu belirten Kış, “Ben de işitme engelli bir milli sporcuyum. Bu yarışlara katıldığım için çok mutluyum. Dünya Kupası'na katılmak istiyoruz. Bunun için aralıksız çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

56 yaşında dragon bot sporuyla tanıştı

Takım sporcularından 56 yaşındaki Melihşah Aydın, daha önce farklı sporlarla ilgilendiğini, dragon bot sporuyla ise ilk kez tanıştığını anlattı.

İlk başta zorlandığını ancak zamanla spora alıştığını belirten Aydın, yaşın ve engellerin spor yapmaya engel olmadığını vurguladı. Aydın, kadınların ve işitme engelli bireylerin spordaki gücünü göstermenin önemine dikkati çekti.

“Performansları her geçen gün gelişiyor”

Takımı çalıştıran Sporganize firma ortağı ve kano eğitmeni Emin Nurgör de sporcuların gösterdiği çaba ve gelişimin kendileri için gurur verici olduğunu söyledi.

İki yıldır takımla çalıştığını belirten Nurgör, sporcuların özverisine ve performansına dikkati çekerek, “Sessiz Ejderhalar'la çalışmak harika, performansları çok iyi ve her geçen gün daha da geliştiriyorlar kendilerini.” dedi.

Maltepe'deki festivalde 70 takım arasında tek işitme engelli ekip olduklarını hatırlatan Nurgör, engelli bireylerin dragon botun yanı sıra kürek ve kano gibi sporlarla buluşmasının önemini vurguladı.

Kaynak: AA