Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından düzenlenen programda konuşan SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, “Hekimlik, büyük gayret ve fedakârlık isteyen kutsal bir meslektir” dedi.

14 Mart Tıp Bayramı’nın tüm dünyada farklı günlerde kutlandığını anımsatan Prof. Dr. Dağlı, hekimlik mesleğinin öneminden bahsetti.

Deprem felaketinde, ülkemizin ve dünyanın dört bir yanından gelen gönüllü sağlık çalışanlarının depremden etkilenen vatandaşlara yardım etmek için seferber olduğunu kaydeden Prof. Dr. Dağlı, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

“Pandemi döneminde olduğu gibi yaşanan depremlerde de hekimler ve sağlık çalışanları en ön safta yer aldı. Mesleğimizin, bu dönemde ne kadar kıymetli olduğuna hepimiz bir kez daha şahit olduk. Canını dişine takıp gece gündüz demeden çalışan hekimlerimize, sağlık çalışanlarımıza ve hekim adayı öğrencilerimize sonsuz minnet borçluyuz.”

SANKO Üniversitesi olarak akıl ve bilimin rehberliğinde ülkemize sağlık alanında katkı sağlamak için çalıştıklarını vurgulayan Prof. Dr. Dağlı, şöyle devam etti:

“Tam 100 yıldır yolumuzu aydınlatan Cumhuriyetimizin genç neferleri olan öğrencilerimizin iyi eğitim almış birer hekim olabilmeleri için üzere emin adımlarla yürüyoruz.

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de belirttiği gibi ‘Beni Türk Hekimlerine Emanet Ediniz.’ Tüm Hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramını yürekten kutluyorum.”

 

PROF. DR. SALİH MURAT AKKIN

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Murat Akkın ise “Hem mesleğimize hem de ülkemize özgü bu özel günün gereğini, geleneğini sürdürmek hepimiz için bir ödevdir. 14 Mart tıbbiyeli öğrencilerin başlattığı bir mücadelenin sembolüdür” diye konuştu.

“Başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarının en temel sorunlarından biri halen gündemden düşmeyen sağlıkta şiddet olgusu, bir diğeri de sağlık sisteminin gün geçtikçe ağırlaşan çalışma koşullarının getirdiği baskıdır” diyen Prof. Dr. Akkın, şunları kaydetti:

“Bunların sonucunda ortaya çıkan somut bir gelişme ise içimize hiç sinmeyen defansif tıp anlayışının yaygınlaşmasıdır. Bunu genç hekimlerimizin kariyer tercihlerinde tıbbın köklü cerrahi ve dahili uzmanlık dallarına gösterdiği ilginin gün geçtikçe azalmasında görebiliyoruz.

Ayrıca kariyer geleceklerini daha güvenle sürdürebileceklerini düşündükleri yurtdışı tercihleri de olumsuz sonuçların somut göstergelerinden bir diğeridir.

2023 verilerine göre toplumun yüzde 45'i yeterli ya da mükemmel düzeyde sağlık okuryazarı. Bu oranı ne kadar yukarı çekebilirsek sağlıkta şiddet o oranda azalabilecektir. Meslekte yaşanan sorunlara çözüm yine meslek üyelerinin katılımıyla, tüm paydaşların el birliği ve ortak akılla getirilebilir.”

Prof. Dr. Akkın, “Şartlar ne olursa olsun kendini mesleğine adamış tüm hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramını en içten dileklerimle kutluyor, felaketlerden, savaşlardan, sorunlardan uzak nice 14 Martlarda tekrar buluşmayı temenni ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Program; Program Danışmanı Prof. Dr. Şahin A. Sırmalı başkanlığında hazırlanan ve tıp fakültesi öğrencileri Sevda Kaplan ilk kadın doktor Safiye Ali’yi, Efe Palacı ilk operatör unvanını alan Cemil Topuzlu’yu, Deniz Sağanak ilk kadın cerrah Suat Rasim Giz’i, Abdurrahman Yiğit ilk sağlık bakanı Refik Saydam’ı, Zuhal Deniz Öztürk ilk profesör kadın hekim Kamile Şevki Mutlu’yu, Ege Ardıl Gülçiçek ilk profesör Hulisi Behçet’i, Merve Kaya İlk cüzzam hastanesinin temellerinde yer alan Türkan Saylan’ı, Furkan Subaşı da Aziz Sancar’ canlandırdığı “Türkiye Cumhuriyeti Doktorları” konulu oratoryo ile sona erdi.

Sanko Üni̇versi̇tesi̇’nde 14 Mart Tip Bayrami Programi (2)

SANKO Üniversitesi Hastanesi Anadolu Toplantı Salonunda düzenlenen ve sunuculuğunu Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Songül Merve Güven’in yaptığı programa; Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak, SANKO Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Metin Bayram, Genel Sekreter Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türkan Pasinlioğlu, SANKO Üniversitesi Hastanesi Genel Müdürü Dr. Sermet Kileci, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ayşen Bayram, Türk Tabipleri Birliği Gaziantep-Kilis Tabip Birliği Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Erkal Ay ile Merkez Konseyi Üyesi Dr. K. Doğan Eroğulları, akademik personel ve öğrenciler katıldı. HABER MERKEZİ