Gaziantep Et Hali’nde Kurban Bayramı öncesi alışılmış hareketlilik bu yıl yerini durgunluğa bıraktı. Bayramda kurban kesiminin artacak olması, özellikle sakatat ürünlerine olan talebi azaltırken, fiyatlara da düşüş olarak yansıdı. Et hali esnafı, piyasanın genel anlamda durağan olduğunu ve bu durumun doğrudan fiyatlara etki ettiğini belirtti.
Kurban Bayramı, Sakatat Talebini Azalttı
Gaziantep et hali esnafı, “Piyasada genel bir durgunluk var. Kurban Bayramı'nın yaklaşması da bu durgunluğu artırdı. İnsanlar kurban keseceği için sakatat ürünlerine olan ilgi azaldı. Bu durum fiyatlara da yansıdı. Özellikle ciğer fiyatlarında 50 TL’ye varan bir düşüş yaşandı. Daha önce 750 TL olan kuzu ciğeri şu an 650 TL’ye düştü. Karayürek (Ciğer-Yürek) 600 TL, takım ciğer ise 300 TL’ye kadar indi.” ifadelerine yer verdi.
“Gastronomi Kenti” Fiyatları Etkiliyor
Gaziantep’in son yıllarda “gastronomi kenti” olarak anılmaya başlamasıyla birlikte et ve sakatat ürünlerinde fiyatların daha da arttığını belirten et hali esnafı, “Gaziantep gastronomi kenti olarak duyuldukça, dışarıdan gelen talep de arttı. Sakatat ürünlerine özellikle restoranlar büyük ilgi gösterdi. Bu da fiyatların yükselmesine neden oldu.” diye konuştu.
Maliyet yüksek, Satışlar Düşük
Üretim maliyetlerinin yüksekliğinden yakınan esnaf, yem fiyatlarının her geçen gün arttığını belirterek, “Zaten hayvancılık çok maliyetli hale geldi. Yem pahalı, masraf çok ama satışlar zayıf olunca elimizdeki ürünü düşük fiyata vermek zorunda kalıyoruz. Fiyatlar daha da düşer mi bilmiyoruz ama şu an piyasada canlılık yok.” dedi.