-
Ramazanda 2 Ana Öğün, 2 Ara Öğün: Öğünlerinizi sahur, iftar ve iki ara öğün şeklinde düzenleyin. Ara öğünlerde meyve, yoğurt ve ölçülü miktarda kuruyemiş tercih edebilirsiniz.
-
Doğru Pişirme Yöntemleri: Mideyi rahatsız etmemek ve kalori fazlalığını önlemek için ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulama yöntemlerini tercih edin. Kızartma ve kavurma yöntemlerinden kaçının.
-
Yavaş ve İyi Çiğneyin: Tokluk sinyali beyne 20 dakikada ulaşır. Yemekleri hızlı tüketmekten kaçının, yavaş ve iyice çiğneyerek yiyin.
-
İftarda Dikkat: İftar öğünü de önemlidir, miktar ve çeşitliliğe dikkat edin. Orucu su, hurma veya zeytinle açtıktan sonra çorba içip yaklaşık 15 dakika sonra ana yemeğe geçin.
-
Sahur Kaçırılmamalı: Sahura mutlaka kalkın. Sahurda sadece su içmek yerine besleyici bir öğün tüketin.
-
Sıvı Tüketimi: Oruç tutanlar iftarla sahur arasında ortalama 10 bardak su içmelidir. Suyu içimi kolaylaştırmak için limon, nane yaprağı, tarçın kabuğu ve karanfille aromalandırabilirsiniz.
-
Çay ve Kahve Tüketimi: Çay ve kahve miktarını abartmayın, iftardan bir saat sonra tüketin. Çünkü yemekle birlikte içmek demir emilimini azaltabilir.
-
Tatlı İsteğine Dikkat: İftardan sonra tatlı yeme isteği olabilir. Bu durumda şerbetli, unlu, çikolatalı tatlılar yerine meyveli ve sütlü ara öğünleri tercih edin.
-
Kabızlık Problemi: Beslenmede lif oranı yüksek gıdalar ve ara öğünlerde taze kabuklu meyve ve kuru meyveler tercih ederek kabızlık problemini önleyin.
-
Bağışıklık Sistemini Güçlendirin: Ramazanda bağışıklık sistemini güçlendirmek için c vitamini içeren besinler, omega 3, probiyotikler, d vitamini içeren besinler ve zencefil, zerdeçal gibi baharatları tüketin. Ayrıca, A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin sebzeler ve meyveler tüketin.
Ramazan'da Sindirim Problemlerine Karşı 10 Altın Kural
Ramazanda 2 Ana Öğün, 2 Ara Öğün Öğünlerinizi sahur, iftar ve iki ara öğün şeklinde düzenleyin. Meyve, yoğurt ve ölçülü miktarda kuruyemiş tercih edebilirsiniz.
Yorumlar