Gaziantep'in Bilim Yolculuğu Ödülle Taçlandı
Gaziantep'in Bilim Yolculuğu Ödülle Taçlandı
İçeriği Görüntüle

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, lojistik ve dağıtım ağında doğa dostu ve yenilikçi uygulamaları hayata geçirmeye devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) bünyesinde dağıtım hizmetlerinde kullanılan elektrikli skuterlere (e-Skuter) ilişkin güncel verileri paylaştı. İlk olarak 2021 yılında 100 adet araçla başlayan çevre dostu mikro hareketlilik uygulamasının, 2026 yılı Haziran sonu itibarıyla 1.050 adet e-Skuterlik dev bir filoya ulaştığı belirtildi.

Karbon Emisyonuna PTT Engeli

Bakan Uraloğlu, fosil yakıtlı araçlar yerine yeşil enerji kullanan e-Skuterlerin karbon emisyonunu ciddi oranda azalttığını vurguladı. Uygulamanın başladığı günden bu yana kargo hariç yaklaşık 89,6 milyon gönderinin sahiplerine ulaştırıldığını ifade eden Uraloğlu, şu çarpıcı verileri aktardı:

"Gönderi dağıtımında kullanılan e-Skuterler bugüne kadar 10,4 milyon kilometre yol yaptı. Bu rakam, Dünya’nın çevresini yaklaşık 260 kez dolaşacak bir mesafeye ulaştığımızı gösteriyor. PTT, bu çevreci hamleyle tam 312 bin litre fosil yakıt kullanımının önüne geçti. Ayrıca dar ve araç trafiğinin yoğun olduğu alanlarda, yaya dağıtıma kıyasla yüzde 20 oranında zamandan tasarruf sağlandı."

Dört Büyük İlde 62,5 Milyon Dağıtım

Saatte 25 kilometre hıza ulaşabilen ve tek şarjla 40 kilometre menzil sunan e-Skuterlerin performansı büyük şehirlerdeki lojistik yükünü hafifletti. Bakan Uraloğlu, "Kullanılmaya başladığı günden itibaren Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa olmak üzere dört büyük ilde toplam 62,5 milyon gönderi bu araçlarla dağıtıldı. Söz konusu illerdeki e-Skuter ile yapılan teslimatlar, toplam gönderi adedinin yüzde 69’una karşılık geliyor" diyerek doğa dostu ulaşım yöntemlerinin artarak devam edeceğini müjdeledi.

Kaynak: İHA