Kızartma, közleme, haşlama ya da püre... Hangi şekliyle olursa olsun, patates sofralarımızdan eksik olmayan bir sebze. Ancak, patatesin taze ve lezzetli kalabilmesi için doğru saklanması büyük önem taşıyor. Zehirlenmeye neden olabilecek belirtilere dikkat etmek gerekiyor. Peki, filizlenmiş patates tüketilir mi?

Patatesin bozulduğunu fark etmek aslında zor değil. Ancak, göz ardı edilen bazı belirtiler bağırsak sorunlarına, mide problemlerine veya besin zehirlenmelerine yol açabilir. Bu nedenle, en çok tükettiğimiz gıdalardan biri olan patatesin bilinmeyen yönlerini sizler için derledik.

Patatesin Bozulduğunu Gösteren Belirtiler

Bazı işaretler, patatesin sağlık açısından uygun olmadığını gösterir ve bozulduğuna dair önemli sinyaller verir.

Yumuşaklık ve Macunsu Görünüm

Fırında pişmiş patates yumuşak olabilir, ancak çiğ haldeyken patatesin sert ve sıkı olması gerekir. Eğer patatesiniz yumuşamışsa, bu bozulduğunun işaretidir.

Patates Mucizesi Filizlenmeyen Ve Uzun Ömürlü Kalan Patatesin Sırları

Dış Yüzeydeki Belirtiler

Patatesin dışı sıkı ve lekesiz olmalıdır. Eğer patatesiniz buruşmuş ya da siyah veya mavi lekelere sahipse, artık onu kullanmamanız gerekiyor.

Görünür Küf

Küf varsa, çözüm maalesef yok. Bu patatesi hemen atmalısınız.

Koku

Çiğ patateslerin genellikle nötr bir kokusu olur. Eğer güçlü, hoş olmayan ya da göz yakıcı bir koku hissediyorsanız, bu patatesin iç kısmının çürümeye başladığının bir işareti olabilir ve hiç düşünmeden atılmalıdır.

Yeşilimsi Renk

Patatesin dışının yeşile dönmesi, ışığa maruz kaldığının bir göstergesidir ve bu renk patates için iyi bir işaret değildir.

Filizlenme

Patates filizlenmişse, bu bozulmaya başladığının bir işaretidir ve onu tüketmemek en doğrusudur. 

Gaziantep Şahinbey Nöbetçi Eczaneler Bugün 11 Ekim 2024 Gaziantep Şahinbey Nöbetçi Eczaneler Bugün 11 Ekim 2024

Mutfakta Balkonda Patates Saklama Patates Ve Sogani Aman Yan Yana Koymayin Ikisi De Cop Oluyor

Patatesleri Doğru Şekilde Saklama Yöntemleri

Patateslerin uzun süre dayanması için serin, kuru ve karanlık bir ortamda saklanmaları gerekir. Bu ideal koşullar, kilerde, karton bir kutuda ya da kahverengi bir kağıt torbada sağlanabilir.

Patateslerin gelişimini ve tazeliğini korumak için iyi havalandırılan bir yerde saklanması önemlidir. Ayrıca, doğrudan güneş ışığından uzak tutulmaları gerekir. Patatesleri, hava sirkülasyonuna izin veren açık kaplarda ya da kağıt torbalarda saklamak en iyi yöntemdir. Kapalı plastik torbalar veya hava geçirmeyen kaplarda saklamak patateslerin bozulmasına neden olabilir.

Işık ve Sıcaktan Koruma

Patateslerin ışık ve sıcaklığa maruz kalması, solanin adlı toksinin oluşumuna neden olur. Bu toksin, patatesin yeşil renge dönmesine yol açar. Patateslerin ışık ve ısıdan korunması için kağıt ya da torbalarla örtülmesi en iyisidir. Ancak, alüminyum ambalaj kullanmaktan kaçının, çünkü bu hızla küflenmeye neden olabilir.

Nemden Koruma

Patateslerin buzdolabında saklanması önerilmez. Bunun yerine, serin ve karanlık bir ortamda, özellikle sıcaklığın 10°C'yi geçmediği ve nem oranının %90 civarında olduğu bir yerde saklanmaları daha uzun süre taze kalmalarını sağlar.

Haşlanmış Patates Nasıl Saklanır?

Pişmiş patatesleri saklamak mümkündür. Hava geçirmez bir kapta ya da kapalı bir tabakta sakladığınız patatesleri 3-4 gün içinde tüketmeniz gerekir. 

Kaynak: HABER MERKEZİ