2025-2026 eğitim-öğretim yılının tamamlanmasına kısa bir süre kala, gelecek yılın eğitim-öğretim dönemi için özel okulların kayıt ücretleri açıklanmaya başladı. Bakanlıkça, ücret politikalarında mevzuat değişikliğine gidilse de ücretler her yıl olduğu gibi bu yıl da vatandaşın cebini zorlayacağa benziyor.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), bu yıl ilk kez tavan fiyat uygulamasında mevzuat değişikliğine gitmesi, erken kayıt için açıklanan ücret tablosuna da yansıdı.
Zam oranlarına sınırlama
Yapılan değişikliğe göre; kademe başlangıcındaki fiyatlar sınırlandırıldı. Buna göre; ilkokul ve lise 1. sınıf öğrencileri için bir formül belirlendi. Örneğin bir özel eğitim kurumu aynı sınıf düzeyi için belirlenen ücrete, bir önceki yılın aralık ayı yıllık yurt içi ÜFE ve aynı dönemin TÜFE ortalamasının 1.5 katı oranından daha fazla artış yapamayacak. Bu hesaba göre zam oranı kademe başlangıcı öğrencileri için yüzde 43,92’yi aşamıyor.
Ara sınıflar için belirlenen formüle göre de zam oranı 30,74’ü geçemiyor.
1 milyon liraya ulaşım, kırtasiye ve kıyafet dahil değil
Ancak her ne kadar tavan ücret belirlenmiş olsa da fiyatlar yine cep yakacak gibi görünüyor. Gaziantep’te de eğitim masrafları 2026-2027 eğitim-öğretim dönemi için sadece eğitim masrafı 1 milyon lirayı buluyor. Bu fiyata kıyafet, kırtasiye ve ulaşım gibi ücretler dahil değil.
Örneğin Sanko Okulları’nda ilkokul birinci sınıf için yıllık eğitim ücreti 725 bin lira, yemek ücreti ise 175 bin lira olarak açıklandı.

Rekabet Kurumu’ndan soruşturma
Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, özel okullardaki fahiş fiyat artışları ve yan hizmet bedellerine yönelik başlatılan soruşturmanın derinleşeceğini duyurdu. Daha önce 19 özel okulun mercek altına alındığını anımsatan Küle, şunları söyledi:
"Özel okullara ilişkin toplumun her kesiminden çok fazla şikayet alıyoruz. 19 teşebbüsle başladık ancak tahmin ediyorum ki bu sayı ciddi anlamda artarak devam edecek. Amacımız, eğitimde şeffaf ve adil bir fiyatlandırma sisteminin oluşmasını sağlamak."





