Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, binlerce işçinin çalıştığı Organize Sanayi Bölgeleri’nde (OSB) 2024 yılında yaşanan, endüstriyel yangın ve patlamalarda önlem alınmadığı için hayatını kaybeden işçileri Meclis gündemine taşıdı.

Yazılı Soru Önergesi Verdi

Sevda Karaca, binlerce işçinin çalıştığı Organize Sanayi Bölgeleri’nde (OSB) 2024 yılında yaşanan, endüstriyel yangın ve patlamalarda, Türkiye genelinde faaliyet gösteren çoğu OSB’lerde itfaiye birimi bulunmadığı hayatını kaybeden işçilerle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından yanıtlanmak üzere yazılı bir soru önergesi verdi.

29 İşçi Hayatını Kaybetti

Karaca; “binlerce işçinin çalıştığı OSB’lerde üretim arttı, sermaye kârını büyüttü ancak işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda tablo ağır. 2024 yılı içinde yaşanan 720 endüstriyel yangın ve patlamada 29 işçi hayatını kaybetmiş, 138 işçi yaralanmıştır. Bu rakamların sadece buzdağının görünen yüzüdür”. 12 Haziran 2025 tarihinde Ekonomim Gazetesi’nde yayımlanan habere göre, Türkiye genelinde faaliyet gösteren 292 OSB’nin yalnızca 74’ünde itfaiye birimi bulunduğunu belirten Karaca, sanayileşmenin ve üretimin yoğunlaştığı bu alanlarda, olası bir yangına ilk müdahale imkânı OSB’lerin büyük çoğunluğunda bulunmaması, bu açık açık işçilerin can güvenliğine doğrudan tehdittir dedi.

Sermaye İş Güvenliği Yatırımları “Yük” Olarak Görüyor

Mevzuat OSB’leri itfaiye kurmaya zorunlu kılmazken, yükü OSB yönetimlerinin inisiyatifine bıraktı. Sermaye karını artırırken işçinin canı, iş güvenliği yatırımları “yük” olarak görüyor. Sonuç: Ergene’de aynı karton fabrikasında 5 ayrı yangın; İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük sanayi kentlerinde onlarca OSB’nin itfaiyesiz bırakılması; yangınlarda ölümler, yaralanmalar, yılların emeğinin küle dönmesi.

İş güvenliği konusunda denetim, yaptırım ve kamusal sorumluluğun ortadan kalktığını, bakanlığın ise bu tabloya seyirci kalarak, işçinin sağlığını patron inisiyatifine bıratığını söyleyen EMEP Milletvekili Sevda Karaca, aşağıdaki sorulara Vedat Işıkhan’dan cevap istedi.

§  Bakanlığınız, OSB’lerde itfaiye birimi bulunmamasını işçilerin can güvenliği açısından bir risk olarak görmekte midir? Bu konuda bugüne dek yapılmış bir araştırma veya risk değerlendirmesi var mıdır?

§  OSB’lerin itfaiye teşkilatı kurma zorunluluğu olmamasının sorumluluğu kimdedir? Bu alandaki mevzuat boşluğunun kapatılması için bir yasal düzenleme çalışmanız var mıdır?

§  2024 yılında yaşanan 720 endüstriyel yangın ve patlamayla ilgili olarak Bakanlığınız kaç işletmede denetim yapmış, kaçı hakkında idari işlem uygulamıştır?

§  OSB’lerde yaşanan yangın ve patlamaların ardından sorumlular hakkında herhangi bir cezai süreç başlatılmış mıdır? Bu olaylar iş cinayeti olarak değerlendirilmekte midir?

Ozan Güven Hakkındaki Darp Davasında Karar Çıktı
Ozan Güven Hakkındaki Darp Davasında Karar Çıktı
İçeriği Görüntüle

§  İş güvenliği alanında yıllardır dile getirilen “önleme kültürü” neden hayata geçirilememektedir? Patronların yük olarak gördüğü önlemleri almak yerine, işçinin ölümünü maliyet olarak mı hesaplıyorsunuz?

§  Bakanlığınız, OSB’lerde iş güvenliği birimlerinin güçlendirilmesi, yangınla mücadele altyapısının kamusal olarak kurulması ve işçilerin hayatta kalmasını güvence altına alacak düzenlemeler konusunda hangi adımları atacaktır?

Kaynak: HABER MERKEZİ