Ramazan ayının gelişiyle birlikte, gönüllerdeki huzur ve maneviyat yeniden canlanırken, oruç tutmanın bereketi ve heyecanı da her zamankinden daha fazla hissediliyor.

NE ZAMAN ORUCA NİYET EDİLİR?

Oruç niyeti, sahur sonrası imsak vaktinden önce yapılır. İmsak, oruca başlama anı olarak kabul edildiği için sabah ezanı okunmadan önce oruç niyeti dil ve kalp ile gerçekleştirilir. Sahura kalkmayanlar akşam vaktinden sonra veya yatmadan önce niyetlerini edebilirler. Sahura kalkma zorunluluğu olmadığı için kişiler, sahura kalkmadan da oruç tutabilirler veya niyet etmeyi unutsalar bile oruca niyetlendiklerinde oruçları geçerli kabul edilir.

ORUÇ NE ZAMAN AÇILIR?

Oruç, farz bir ibadet olup iftar vaktinin gelmesiyle, yani akşam ezanının okunmasıyla birlikte su, hurma veya zeytin gibi tercih edilen gıdalarla açılır. Ancak, ateşte pişmiş yiyecekler veya içecekler, örneğin ekmek, çay veya çorba gibi şeylerle oruç açmak tavsiye edilmez.

ORUÇ DUASI

Tüm gün boyunca aç susuz kalan insanlar, akşam ezanı saatine yaklaşırken Allah'ın rızasını kazanmayı umut ederler. İftarın sevinciyle dolu bir kalple dua ederler.

Peygamber Efendimiz (SAV), iftar duasında şu sözleri söyler ve orucunu açardı:“Ya Rabbi, senin rızan için oruç tuttum. Sana iman ettim, sana güvenip dayandım. Rızkınla iftar ettim, ibadetimi kabul et! Elbette sen, her şeyi işiten ve bilensin.”

İFTARDA HANGİ DUALAR OKUNUR?

İftar duası:

"Allahümme leke sumtu ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme'l-Ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ahhartü."

Anlamı:

"Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlrımı bağışla!"

Yemek duası:

"Bismillâhirrahmânirrahîm

Elhamdülillâhi’llezî et’amenâ ve sekânâ ve cealnâ minel müslimîn.Nimetu celillullah,Berakati Halillullah Şefaat ya Rasulullah, Külû ve’şrabû ve lâ tüsrifû, İnnehû lâ yuhibbü’l müsrifîn.Allahumme zid velâ tengus bi-hürmeti-l Fatiha…"

Anlamı:

"Hamd Allaha mahsustur. Hamd Allaha mahsustur. Hamd Allaha mahsustur. Hamd bizi doyuran, içiren, ve bizi müslümanlardan eyleyen Allaha mahsustur.Yiyin, için ve israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez.Allahım Fatiha suresi hürmetine arttır eksiltme. AMİN…"