"Günde bir öğün" anlamına gelen OMAD diyeti, son dönemde uzmanların önerdiği popüler bir diyet haline geldi. Bu, aralıklı oruç tutmaya dayanan, zamanı kısıtlı bir diyettir ve savunucuları, hızlı kilo kaybını destekleyebileceğini, potansiyel olarak sağlığı iyileştirebileceğini ve hatta yaşlanmayı yavaşlatabileceğini iddia ediyor. Burada koşullu dilin kullanıldığına dikkat edin. Uzman tavsiyelerine göre her yeni diyette olduğu gibi tuzu da dikkatli kullanmak gerekiyor.
OMAD diyeti nasıl yapılır?
OMAD diyeti, 24 saatlik süre içinde bir saat boyunca kullanabileceğiniz tek seferlik yemek aralıklarına dayanmaktadır. Bu yemek sırasında enerji almak için her şeyi yiyebilirsiniz. Tercih size kalmış ama elbette diyete başlamadan önce bir uzmana danışmanızda fayda var. OMAD diyetini uygularken günün 24 saati istediğiniz kadar su, çay ve kahve içebilirsiniz.
OMAD diyeti nedir? OMAD diyeti nasıl yapılır?
OMAD diyetinde her gün aynı saatte yemek yemelisiniz; bunun ne kadar süreceği kişiden kişiye değişir.
Diğer tüm aralıklı oruç diyetleri gibi, bu plan da vücudu ketoz durumuna sokar ve enerji için glikoza güvenmek yerine depolanan yağları yakar.
OMAD diyetinin riskleri var mı?
OMAD diyeti farklı üniversiteler tarafından bilimsel olarak incelenmiştir ancak vücut için sağlıklı olup olmadığına dair sınırlı kanıt bulunmaktadır.
OMAD diyeti genellikle kendi yöntemlerine dayanmak yerine diğer aralıklı oruç diyetleri üzerine yapılan araştırmalara dayanmaktadır. Aralıklı oruç tutmanın kilo kaybına yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar olmasına rağmen çalışmalar uzun vadeden ziyade kısa vadeye odaklanma eğilimindedir. OMAD diyetini uzun vadede uygulamanın sağlık sorunlarına yol açabileceği gözlemlenmiştir.
Her gün yediğimiz yiyeceklerin düzgün çalışması ve hastalıkları önlemesi için protein, tam tahıllı karbonhidratlar, sebzeler, meyveler ve “iyi yağlar” içermesi gerekir. Bu besin değerlerinin hepsini tek bir öğünde alamıyoruz ve bunları karşılayan bir süper gıda bulmamız da son derece düşük bir ihtimal, dolayısıyla OMAD diyeti insanları hasta etme riski çok yüksek taşıyor.
Bu kadar şiddetli bir oruç, insanların uzun süre rahatsız edici bir açlık hissetmesine de neden olabilir ve bu da, ayrılan süre geldiğinde "yanlış" türde yiyecekler yeme riskini artırır.