Peygamber Efendimiz (s.a.v.) hayatı boyunca bazı ibadetler yapmış ve biz ümmetinden de aynısını yapmamızı istemiştir; bu ibadetler hem maneviyatımızı yükseltir, hem bizi Allah'a yakınlaştırır, hem de bizlerde uymaktayız. Peygamber (s.a.v.) pek çok ödül vermiştir. Birçok önemli ve asil dikir kelimesinin dualarını tekrarlamak, duaların en güzel şekilde tamamlanmasına yardımcı olabilir. Allah'ın bizim faydamız için olduğunu asla unutmayın. Sebebi ise dünya işlerinden uzaklaşıp Allah'a tamamen yakın olmaktır. Bu şekilde gönül huzurunu tam anlamıyla benimseyebiliriz. Peygamberimiz (sav)'in özellikle namazlardan sonra sık sık yaptığı hamdler, biz müminlere de yol gösterici olmalıdır. Allah'ı anmanın en güzel vakitlerinden biri de O'nun rızasını dilediğimiz namaz vakitleridir. Yüce Rabbimiz (c.c), Nisa Suresi 103. ayette şöyle buyurmaktadır: “Namazdan sonra ayakta, otururken ve yan yatarken Allah'ı anın.” Yani bu üç durum, ne olursa olsun, hangi konumda olduğunuzu anlıyorsunuz.

Namaz kıldıktan sonra tesbih üzerine hangi zikir çizilmelidir?

Peygamberimiz (SAV), sahabeleri ile beraber bulunurken onların gönlünü ferahlatan şu tavsiyede bulunmuştur: “Ben size bir şey öğreteyim mi? Onunla, sizi geçenlere yetişir, sizden sonrakileri de geçersiniz. Hem hiçbir kimse sizden daha faziletli olamaz. Meğer ki, sizin yaptığınız gibi yapmış olsunlar. Her namazdan sonra otuz üç kere ‘sübhanallah’, otuz üç kere ‘elhamdülillah’, otuz üç kere ‘Allahü ekber’ derseniz, tamamı 99 eder. Yüzün tamamında da, ‘Lâilaheillallahü vahdehu lâ şerika leh, lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve alâ külli şeyin kadîr’ derseniz, günahlarınız denizin köpüğü kadar da olsa, affolunur.” (Müslim, Mesacid: 146)

Namazı kılar kılmaz yerinde kalkmamızın bile aslında şeytanın bizlere kurmuş bir oyun olduğunu anlayabiliriz. İbadet etmemizden, bizi Allah'a yakınlaşmaktan alıkoyan şeytana fırsat vermemeli az da olsa devamlı namazdan sonra tesbihat çekmeyi adet haline getirmeliyiz. HADİS-İ ŞERİF: “Şeytan, namazda iken her birinize gelir, 'Şunu şunu hatırla' der ve namazdan çıkıncaya kadar devam eder. (Bu hatırlatmaların neticesi olarak) kişi bu tesbihatı terk bile eder.” (Tirmizi, Daavât, 25)

NAMAZ KILDIKTAN SONRA TESBİH ÇEKMEK FARZ MI SÜNNET Mİ?

Dini kaynaklara bakıldığında Peygamberimiz ve ashabının farz namazları kıldıktan sonra tekbir ve tesbih gibi bazı faziletli zikirleri yüksek sesle okudukları bilinmektedir. Öyle ki Abbâs (r.a.); insanların Efendimiz (SAV)'in zamanında farz namazı kıldıktan sonra yüksek sesle zikrettiklerini haber vermiş, "Ben bu sesi işitir işitmez, insanların namazı bitirdiklerini anlardım.” demiştir. Yine aynı kişinin bir başka rivayetinde "Ben Peygamber (s.a.v.)'in namazı bitirdiğini tekbîr getirilmesinden anlardım.” demiştir. 

Buna bağlı olarak da, namazdan sonra tesbihat yapılmasının müstehap davranış olduğu görülmektedir. Uygulandığı takdirde fazilet kazanılan bu durum eğer yapılmazsa da günah değildir.

NAMAZ SONRASINDA ÇEKEBİLECEĞİNİZ ZİKİRLER VE ANLAMLARI

"Estağfirullâh, estağfirullâh, estağfirullâh el-azîym el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hû, el-hayy’el kayyûm ve etübü ileyh."
Manası​: “Ulu olan kendisinden başka ilah bulunmayan, Hay ve Kayyûm (ezelî ve ebedî hayat ile diri, zatı ve kemâliyle kaim, yani yaratıklarının her an idare ve muhafaza­sında biricik hakim-i mutlak) olan Allah’a istiğfar eder beni affetmesini iste­rim.”

"Subhânallâhi ve’l-hâmdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhu ekber ve lâ hâvle ve lâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azîym."
Manası: “Allah eksik sıfatlardan münezzehtir. Hamd Allah’adır. Allah’tan başka ilah yoktur ve Allah en büyüktür. Allah’tan başkasında güç ve kudret yoktur.”

33 Elhamdülillah. Manası: "Hamd Allah’adır."
33 Allah-u Ekber. Manası: "Allah en büyüktür."
33 Sübhanallah. Manası: "Allah noksanlardan münezzehtir."
"Lâ ilâhe illallâhu vahdehu lâ şerike leh, lehü’l-mülkü ve lehü’l-hâmdü ve hüve alâ külli şey’in kadir."
Manası: "Eşsiz olan ve ortağı olmayan Allah’tan başka ilah yoktur. Hükümranlık Onundur, hamd Onadır ve O her şeye güç yetirendir."

NOT: Peygamberimiz (SAV)'in sağ parmaklarının boğumlarıyla tesbih çektiği bilinmektedir.

NAMAZDAN SONRA OKUNAN FAZİLETLİ TESBİHATLAR VE ANLAMLARI

Türkçesi: "Allâhumme ente’s-selâmü ve minke’s-selâm, tebârekte yâ zelcelâli ve’l-ikrâm." Manası: “Allahım selâm sensin. Selâmet ve esenlik sendendir. Ey azamet ve kerem sahibi Allahım, sen hayır ve bereketi çok olansın.”

Türkçesi: Ala Resulina Muhammedin salavat” Manası: “Salat Peygamberimiz Hz.Muhammed -sallâllâhu aleyhi ve sellem-‘in üzerine olsun.”

Türkçesi: “Subhânallâhi ve’l-hâmdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhu ekber ve lâ hâvle ve lâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azîym.” Manası: “Allah eksik sıfatlardan münezzehtir. Hamd Allah’adır. Allah’tan başka ilah yoktur ve Allah en büyüktür. Allah’tan başkasında güç ve kudret yoktur.”

ZİKİR ÇEKMENİN ÖNEMİ! KURAN-I KERİMDE VE HADİSTE GEÇEN ZİKİR

Yüce kitabımız olan Kuran-ı Kerim'in Ankebut Suresinde (29), 45 “Allah’ı zikretmek en büyük ibadettir.” ifadesi geçmektedir. Allah (c.c) Kuran-ı Kerimdeki şu surelerde zikretmenin önemine değinmiştir:

''Bilesiniz ki, kalpler ancak Allah'ı anmakla huzur bulur.” (Ra’d, 13/28)

"Ey iman edenler! Bir toplulukla karşılaştığınız zaman, sebat edin ve Allah'ı çok anın ki kurtuluşa eresiniz." (Enfal, 8/45)

"Öyleyse Beni zikredin ki Ben de sizi zikredeyim. Bana şükredin, sakın nankörlük etmeyin." (Bakara, 2/152)

En kıymetli zikirlerden birisi: “Sübhânallâhi velhamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallâhü ekber.' demek, benim için, üzerine güneş doğan her şeyden daha kıymetlidir.” (Müslim, Zikir 32)

Editör: Haber Merkezi