İnsanoğlu, dünya tarihinin başlangıcından beri güce, paraya, makama vb. yenik düşüyor ve sınıflar arası ekonomik ve sosyal çelişkiler sonsuza kadar devam edecekmiş gibi görünüyor.

  Yer yüzünde her şey değişse bile insanoğlunun güç ve parayla olan ilişkisi ve bütün bu değerlere ulaşmak için her türlü ahlâkî normu yok sayan bakış açısı ne yazık ki hiç değişmiyor.

   Müfettişin Ziyareti, işlediği konu itibariyle, evrensel bir tema etrafında şekillenen, her zamanda ve her mekânda yaşadığımız/yaşayabileceğimiz bilindik bir hikâyeyi ustaca anlatıyor.

   Dram - gizem - gerilim kategorisinde yer alan Müfettişin Ziyareti, çok büyük bir bölümü tek mekânda geçen, hem sürpriz bir finali hem de felsefi bir alt metni olan çok başarılı bir yapım.

   Müfettişin Ziyareti, ismini taşıyan film, 1912 yılı İngiltere'sinde geçiyor ve film dönemin ekonomik - sosyal ve politik atmosferini izleyiciye başarılı bir şekilde yansıtıyor.

   Filmdeki temel çatışma, sınıf çatışması üzerine kurulmuş ve sermaye sahibi olan aristokrat zümreyle işçi sınıfı arasındaki paradoks üzerinde durulmuş.

   Filmde Müfettiş Goole, vicdanı ve insani değerleri; Birling ailesi ise kapitalizmi, gücü, bencilliği ve ihtirası sembolize ediyor.

   Müfettiş Goole'in, Eva Smith'in tuttuğu günlüklerden yola çıkarak Birling ailesini sorgulamaya başlamasından sonra, ortaya gizem, sürpriz ve heyecan dolu bir hikâye çıkıyor.

   Çok önemli masajlar içeren filmde birbirinden anlamlı birçok diyalog bulunuyor. Filmin son sahnelerinde özellikle Müfettiş Goole tarafından verilen tirat, tekrar tekrar izlenmeye değer.

   Müfettişin Ziyareti, kapitalizme atılmış güçlü bir tokat...

   Ezilmiş, ötelenmiş ve ötekileştirilmiş sessiz çoğunluğun acıyla dolu vicdan haykırışları...

   Güce ve güçlüye karşı masumun ve mazlumun sessiz çığlığı...

   Müfettişin Ziyareti, dünya üzerinde yalnız yaşamıyoruz, birileri zenginlik ve şöhret içinde yaşarken; dünyanın herhangi bir yerinde acıları, korkuları ve umutları olan mağdur olmuş/edilmiş sayısız insan var ve bu insanların sorumluluğu bütün insanlığın üstündedir, tezini savunan bir film.

   Filmin, kapitalizmin doğduğu ve oradan da tüm dünyaya yayıldığı İngiltere'den çıķmış olması da üzerinde ayrıca durulması gereken gerçekten çok ilginç bir ironi.

   Müfettişin Ziyareti, üzerinde uzun uzun düşünülmeyi ve konuşulmayı hak eden ve mutlaka izlenmesi gereken çok kaliteli bir film.

   - Tanrı’ya inanır mısın?

   - Evet.

   - Nasıl oluyor da inanabiliyorsun?

   - İnsanlara inanamıyorum çünkü.

    Mutlu seyirler...