Bundan 30-40 yıl önce Gaziantep’te meyve ve sebzeler mevsiminde tüketilirdi. Öyle kış ortasında muz, elma, armut gibi meyveleri manavda bulmak çok zordu. Her şey   mevsimimde tüketilir; Elma, nar gibi meyveler hasta görmeye götürülürdü.    Kış mevsimi gelince Antep’te tüketilen sebzeler içinde havuç, kocabaş(çükündürük), turp önemli bir yer tutardı. Bunlar hemen hemen her sofrada yer bulur; dolmanın sarmanın, pilavın, kebabın, yoğurtlu, ekşili sulu yemeklerin, köftelerin yanında; garnitür, salata, turşu olarak bolca tüketilirdi. Gelen misafire meyve yanında havuç ikram edilir, severek yenirdi. Özellikle Mızar havucunun yanımızda ayrı bir yeri vardı. Onu bileneler arar, özellikle   eski Pazar yerinde, Kale altında kolaylıkla bulabildikleri gibi,mahalleye gelen  seyyar satıcılardan da satın alabilirlerdi. Mızar havucu biraz irice , koyu kehribar sarısı,mor renkte olur, farklı bir tadı vardı. Mızar havucu soyarken parmaklarımız, yerken dudaklarımız mosmor olur, lezzeti bizi kendimizden geçirmeye yeterdi. Kış ortasında eksilen turşu kavanozunun içine kocabaş atıldığı gibi havuç da atılır, turşu suyu, şalgam suyuna dönerdi.

Unuttuğumuz geleneksel beslenme alışkanlıklarımız yanında bazı sebzeleri de unuttuk sanki.    Geçen gün aklıma geldi, Mızar havucunu alayım dedim, bulamadım.

Mızar Nizip ilçemize bağlı bir ilçe. Mızar Bugün Uluyatır Mahallesi. Yeni öğrendim. Nizip Ticaret Odası (NTO), Nizip’in geleneksel lezzetleri arasında yer alan ve özellikle kış aylarında yaygın olarak tüketilen ‘Nizip Mızar Havucu’nu coğrafi işaretle tescillemişler.

Bu konuda emeği geçenleri kutluyorum. Umarım Mızar havucunun yetiştirilmesine de öncülük edecek üreticiler çıkar.