Prof. Dr. Görür, 1999’dan bu yana Marmara’nın altındaki kabukta ciddi bir enerji birikimi olduğunu vurgulayarak, “Bu depremi bekliyorduk. Kabuk yüklendi, enerji transferi oldu. İstanbul’daki büyük depremin zamanı öne çekildi. Bu deprem onu tetikledi” dedi.

Büyük Depremi Öne Çekti

Deprem Geldi Geliyor, Naci Görür Deprem Sonrası O Faya Dikkat Dedi Geçmiş Olsun (2)

Özlem Gürses'in Cezası Belli Oldu! Özlem Gürses'in Cezası Belli Oldu!

Görür, “6.2'lik bu depremi bekliyorduk. Biz 1999'dan Marmara'nın tabanının altındaki kabuk yüklendi, enerji transfer oldu. Dolayısıyla İstanbul bölgesinde olacak olan depremi öne çekti. Onu tetikledi anlamında İstanbul'un depreme hazırlanması gerektiğini söylüyorduk. Bu 6.2'lik deprem İstanbul'da beklenen büyük depremi tetikler. Zaten asıl sıkıntı orada. Kumburgaz fayının uzunluğu 70 km'ye yakın. 30 km'si kırılmış olsa demekki 40 km daha kırılmadı. Aksine uçtan kırılmaya başladığı için gittikçe geriliyor. Ben de diyorum ki, bu deprem bu fayın daha fazla gerilmesine, ona enerji transfer edilmesine, onun deprem üretme periyodunun öne çekmesine neden oldu. Daha da dikkatli olun. Bu deprem, beklenen depremin şiddetinde bir azalmaya neden olmuş olabilir ama hiçbir zaman beklediğimiz depremi küçültecek değil.” İfadelerine yer verdi.

Milyonlarca İnsanın Can Güvenliğiyle Oynamayın

Görür, “Kumburgaz fayı zaten yılda 2,6 cm'e denk gelen enerji biriktiriyor. Hangi akıl ve mantıkla burada deprem olmaz falan deniyor. Yazıktır, vebal altında bırakır. Milyonlarca insanın can güvenliğiyle oynamayın. Yani gerçek söylüyorum, böyle bir şey olamaz.” dedi.

Deprem Şiddeti Değil, Zamanı Önemli

6.2 büyüklüğündeki depremin enerjiyi boşaltmadığını belirten Görür, “23 Nisan'da olan 6.2'lik depremin de 5.8'lik depremden farkı yok. Sadece biraz daha büyük bir enerji dağıtımı oldu. Ama bu oluşan depremler enerjiyi boşaltmadığı gibi, Marmara'nın içerisindeki fay tehdidini ortadan kaldırmadı. Tam aksine tehdidi daha da artırdı.” şeklinde konuştu.  

Kaynak: Haber Merkezi