Ergenlik döneminden menopoza kadar devam eden, her ay 21 ila 35 günlük aralıklarla tekrarlanan vajinal kanama, adet ya da regl dönemi olarak bilinir. Ardışık regl dönemlerinin arasındaki bu döneme adet döngüsü denir. Bu döngüdeki herhangi bir aksaklık, farklı aylarda erken veya geç adet olma, adet döneminin uzunluğunda veya şiddetinde değişiklikler gibi durumlar; çeşitli hastalıklarla ilişkili olabileceği gibi, iklim ve beslenme düzenindeki değişiklikler, seyahat, stres ve psikolojik sorunlar gibi faktörlerden de kaynaklanabilir.

Erken teşhis hayat kurtarır Erken teşhis hayat kurtarır

Özellikle 11-16 yaş arası ergenlik döneminden sonra sıkça görülen adet gecikmesi durumu, kadınların %75'ini etkiler ve bazı durumlarda tedavi gerektiren farklı hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle regl düzeninde, kanama sıklığında, şiddetinde, döngü sürelerinde ve şiddetli karın ağrılarında yaşanan herhangi bir değişiklikte veya kadın sağlığıyla ilgili farklı herhangi bir değişiklikte kesin tanı ve tedavi için doktora başvurmak son derece önemlidir.

Adet Gecikmesi Nedir?

Adet gecikmesi, tıbbi terim olarak "amenore" olarak adlandırılır ve adet kanamasının beklenen tarihten daha sonra gelmesi veya hiç gelmemesi durumunu ifade eder. Normal bir döngüde ve koşullarda kadınlarda adet kanamaları 21 ila 35 gün arasında olmalıdır. 35. gün geldiğinde hala adet kanamasının başlamamasının birçok farklı nedeni olabilir. Bu tür regl döngüsü değişikliklerinin normalleştirilmemesi ve potansiyel bir problemin hızlı bir şekilde tespit edilmesi için hızla doktora başvurulması önemlidir.

Adet Gecikmesi Nedenleri Nelerdir?

Adet gecikmesinin en yaygın fizyolojik nedeni gebeliktir. Diğer nedenler kişiden kişiye değişebilir ve hormonal dengesizlikler, gebelik, aşırı stres, obezite, yoğun fiziksel aktivite, rutin dışı değişiklikler, ilerleyen yaş, enfeksiyonlar, sigara ve alkol tüketimi ve diğer sağlık sorunları gibi faktörler içerebilir.

Adet gecikmesi; kadınlarda huzursuzluk, ödem ve stres artışı gibi sonuçlara neden olabilir. Kesin nedenlerin teşhisi ve tanısı ancak bir doktor muayenesi ile mümkündür.

Adet Gecikmesi Belirtileri Nelerdir?

Adet gecikmesi, vücutta çeşitli değişikliklere neden olabilir ve her kadın bu gecikmelerin etkilerini farklı şekillerde yaşayabilir. Genel olarak, adet gecikmesinin yaygın belirtileri göğüslerde ağrı ve şişlik, sırt ve bel ağrısı, renkli akıntı, baş ağrısı, huzursuzluk ve mide bulantısı gibi olabilir.

Adet Gecikmesi için Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Adet gecikmesi tedavisi, gecikmenin nedenine bağlı olarak değişebilir. Örneğin, tiroid hormonu eksikliği nedeniyle adet gecikmesi yaşıyorsanız, tiroid hormonu takviyesi yapılabilir. Polikistik over teşhisi konulduysa, sadece düzenli diyet ve kilo verme ile adet düzeni sağlanabilir veya doktorun önerisiyle ilaç kullanımı gerekebilir. Adet gecikmesi, uygun durumlarda progesteron hormonu veya doğum kontrol haplarıyla da kontrol altına alınabilir. En uygun tedavi, doktor tarafından konulan teşhis ile belirlenebilir.

Adet Gecikmesi En Fazla Kaç Gün Olursa Normaldir?

Adet gecikmesi, genellikle 2 ila 3 gün sürdüğünde endişelenmeye gerek yoktur, yani hala adet kanaması başlamadan önce 32-33 gün geçmişse. Ancak bu süre 35 günü aştığında, doktora başvurmak faydalı olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Mevsimsel Adet Gecikmesi Nedir? Hangi Aylarda Olur?

Her ay yaşanan adet döngüsü, dış etkenlerdeki değişiklikler nedeniyle değişebilir. Özellikle mevsim geçişleri, adet döngüsünü en fazla etkileyen unsurlardan biridir. Uzun süreli veya uzak mesafelere yapılan seyahatler sırasında yaşanan hava değişiklikleri, mevsim geçişlerinde olduğu gibi adet gecikmesine neden olabilir. Kişiden kişiye farklılık gösteren adet gecikmesi, hormonal dengeye göre değişiklik gösterebilir.

1-2 Ay Adet Gecikmesi Normal midir?

Adet döngüsünde yaşanan gecikme 7 günü aştığında, bu durum hekim desteğine başvurulması gereken bir gecikme olarak kabul edilir. Normal kabul edilebilecek adet gecikmesi süresi en fazla 7 gündür. Ergenlik çağındaki veya menopoz dönemlerinde yaşanan düzensizlikler normal karşılanabilir, ancak bu durumun normal olup olmadığı, düzenli muayeneler sonucunda hekim tarafından belirlenmelidir. Uzun süreli adet gecikmeleri, fizyolojik nedenlerle birlikte birçok sağlık sorununun habercisi olabilir.

Spiral Varken Adet Gecikmesi Normal mi?

Spiral takıldıktan sonra ilk 3 ila 6 aylık süre alışma dönemi olabilir ve bu dönemde adet düzensizliği gibi geçici etkiler görülebilir, ancak spirale bağlı adet gecikmesi genellikle beklenen bir durum değildir çünkü spiralin yumurtlama döngüsü üzerinde etkisi yoktur. Adet kanamaları normalden daha şiddetli veya daha hafif olabilir, adet süresi değişebilir, ara kanamalar yaşanabilir. Vücut spirale tamamen alıştıktan sonra, kişinin adet döngüsü kendi rutinine dönecektir. Her durumda, farklı seyreden durumların hekim takibinde olması önemlidir.

Ağrı Kesiciler Adet Gecikmesine Neden Olur mu?

Kullanılan bazı ilaçlar veya ağrı kesiciler adet döngüsünü değiştirebilir, kesikli kanamalara neden olabilir ve adet gecikmesine sebep olabilir. Ancak ilaçların etkisi kişiden kişiye değişebilir. Adet döneminde ilaç kullanımının her kadında benzer etkileri gösterdiğini söylemek doğru değildir. Eğer adet dönemiyle ilgili normalden farklı sonuçlar alınıyorsa, doktora başvurulmalıdır.

Biontech Aşısı Adet Gecikmesine Neden Olur mu?

Adet gecikmesinin birçok nedeni olabilir. Özellikle pandemi süresince yaşanan rutinde değişiklik ve stres faktörü, adet döngüsünü etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Biontech aşısı sonrası adet gecikmesi yaşayan birçok kişi, ancak henüz aşının bu düzensizliklere kesin neden olduğuna dair kanıt bulunmadığı için bu konuyla ilgili araştırmalar devam etmektedir.

Ertesi Gün Hapı Adet Gecikmesine Neden Olur mu?

Ertesi gün hapları, bir sonraki adet döngüsünün bir hafta önce veya sonra başlamasına neden olabilir. Ancak her ilaç gibi, ertesi gün haplarının da kişiden kişiye farklı etkileri olabilir. Ertesi gün hapı kullanımı sonrası adet döngüsünde herhangi bir değişiklik yaşanabilir veya yaşanmayabilir. Ancak ertesi gün hapı kaynaklı adet gecikmesi yaşandığında, doktora danışılmalıdır.

Adet Gecikmesi Baş Ağrısına Neden Olur mu?

Baş ağrısı, adet döngüsüyle birlikte sıkça karşılaşılan bir şikayettir. Adet döngüsünde bir aksaklık yaşandığında, vücut çeşitli yan etkiler gösterebilir ve bunlar arasında baş ağrısı da olabilir. Sürekli veya her adet döneminde yaşanan baş ağrısı durumunda, doktora başvurulmalıdır.