Pek çok kişi, vadeli mevduat seçeneklerini kullanarak her ay Türk Lirası bazında kazanç elde etmeyi tercih ediyor. Döviz, altın, borsa, tahvil, fon gibi çeşitli yatırım araçları dışında, aylık net kazancını önceden bilerek daha güvenli bir seçenek olan vadeli mevduatları tercih edenler bulunmaktadır.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, bankaların açtığı mevduatlara uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranları şu şekilde gerçekleşti: 1 aya kadar vadede yüzde 44.91, 3 aya kadar vadede yüzde 49.61, 6 aya kadar vadede yüzde 49.09, 1 yıla kadar vadede yüzde 42.46, 1 yıl ve daha uzun vadeli mevduatlarda ise yüzde 38.72.

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 45'e yükselterek piyasadaki likiditeyi çekmeye yönelik adımlar atmıştır. Bu kapsamda düzenlenen depo alım ihaleleri, bankaların yüksek faiz nedeniyle yeni kredi vermekte zorlandığı dönemde destek sağlamaktadır. Bu politika, mevduat faizlerindeki yüksek duruşu korumaya yönelik çabaları yansıtmaktadır.

100 BİN LİRA 1 YIL SONRA 155 BİN 545 LİRA EDİYOR

100 bin lirasını her ay anapara+faizini yenileyerek yatıran bir kişi, yüzde 45 yıllık faizle 1 yıl sonunda parasını 155 bin 545 liraya çıkartabiliyor. Ancak bu tutardan yüzde 5 oranında stopaj kesintisi gerçekleşmektedir. Buna göre kümülatif getiri yüzde 55.41 olarak hesaplanmaktadır.

FAİZİN GETİRİSİ ENFLASYONA YAKINSIYOR

Yüzde 45 yıllık mevduat faizinin 1 yıldaki kümülatif getirisi yüzde 55 olmasına rağmen, enflasyon yüzde 64.77 olarak gerçekleşti. Bu durumda mevduat faizi 9.77 puan negatif reel getiri sağlamış oluyor. Ancak enflasyondaki düşüşle birlikte mevduat faizinin getirisinin artması bekleniyor.