TCMB, Politika Faizini %50'ye Çıkararak Sıkı Para Politikasını Sürdürecek
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında toplandı. Toplantı sonucunda politika faizi, 500 baz puan artırılarak yüzde 50 seviyesine yükseltilme kararı alındı.
Faiz Kararı Açıklandı
Para Politikası Kurulu'nun aldığı kararla birlikte politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltildi. Ayrıca, operasyonel çerçevede değişikliğe gidilerek, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar verildi.
Enflasyon Görünümü ve Kararın Arkasındaki Nedenler
Şubat ayında aylık enflasyonun ana eğilimi, özellikle hizmet enflasyonu öncülüğünde öngörülenden yüksek bir seviyede gerçekleşti. Tüketim malı ve altın ithalatındaki yavaşlama cari dengenin iyileşmesine katkı sağlarken, diğer göstergeler ise yurt içi talebin dirençli bir seyir izlediğini gösteriyor. Hizmet enflasyonundaki katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarındaki artışlar enflasyon baskısını devam ettiriyor.
Politika Duruşu ve Gelecek Projeksiyonları
Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı dikkate alarak politika faizini artırdı. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği belirtildi. Ayrıca, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulmanın öngörülmesi halinde para politikasının daha da sıkılaştırılacağı vurgulandı. Para politikasındaki kararlı duruşun, yurt içi talebi dengeleyerek Türk lirasını reel değer kazandırması ve enflasyon beklentilerinde düzelme sağlayarak aylık enflasyonun ana eğilimini düşürmeyi ve dezenflasyonu 2024 yılının ikinci yarısında sağlamayı amaçladığı belirtildi.
Makroihtiyati Politikalar ve Finansal İstikrar
Kurul, piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı korumak için makroihtiyati politikaları uygulamaya devam edeceğini belirtti. Bu kapsamda, finansal koşulların sıkılaştırılması ve parasal aktarım mekanizmasının desteklenmesi için gerekli düzenlemelerin yapıldığına dikkat çekildi. Likidite gelişmelerinin yakından izleneceği ve gerektiğinde sterilizasyon araçlarının etkin bir şekilde kullanılacağı vurgulandı.
Gelecek Projeksiyon ve Şeffaflık
Kurul, parasal ve finansal koşulları belirlerken enflasyonun ana eğilimini düşürmeyi ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmayı amaçladığını ifade etti. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergelerin yakından takip edileceği ve kararların öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alınacağı belirtildi. Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacağını vurguladı.