Avrupa Birliği, Schengen bölgesine giriş yapabilmek için yeni bir sistem olan Elektronik Giriş/Çıkış Sistemi'ni (EES) uygulamaya koydu. 10 Kasım itibarıyla faaliyete geçen bu sistem, özellikle kısa süreli kalışlar için Avrupa ülkelerine seyahat eden üçüncü ülke vatandaşlarını kapsıyor. Yeni düzenleme ile, bu vatandaşların pasaportları artık elle damgalanmayacak; bunun yerine giriş, çıkış, giriş reddi ve kalış sürelerinin elektronik olarak kontrol edilmesi sağlanacak.

Güneydoğu’dan  eylül ayında 999 milyon 833 bin dolarlık ihracat Güneydoğu’dan  eylül ayında 999 milyon 833 bin dolarlık ihracat

Yasadışı Göçü Engellenmesi Hedefleniyor!

Milliyet'in haberine göre, Avrupa Birliği bu yeni sistemle sınır geçişlerini daha güvenli ve verimli hale getirmeyi, havalimanlarında pasaport kuyruklarında bekleme süresini kısaltmayı, yasadışı göçü önlemek ve Avrupa vatandaşlarını korumayı amaçlıyor. Ayrıca, EES sahte belgelerle AB'ye girmeye çalışan kişilerin tespit edilmesini de kolaylaştıracak.

Veriler Üç Yıl Saklanacak!

EES devreye girdiğinde, üçüncü ülke vatandaşları AB sınırına vardıklarında parmak izleri ve yüz biyometrilerini ibraz etmek zorunda kalacaklar. Yolcular, AB dış sınırını her geçişlerinde pasaport ya da diğer seyahat belgelerini bir self-servis kioskunda taratacaklar. Sistem, AB vatandaşları, yasal mukimler ya da uzun süreli vizeye sahip kişiler için geçerli olmayacak. Ayrıca elektronik kiosktan ilk geçişin ardından sonraki ziyaretlerde, yolcuların izinlerini teyit etmek için yalnızca bir parmak izi veya yüz biyometrisi kullanmaları yeterli olacak.

Bu kaydedilen veriler, EES'de sadece üç yıl süreyle saklanacak. Sistemin, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve İrlanda'da uygulanmaması beklenirken, Schengen’e dahil İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre'ye girişlerde de kullanılacak.

Kaynak: Haber Merkezi