Türkiye’de en fazla özel hastanenin bulunduğu 5. il olan Gaziantep’te, özel hastanelere tedavi için giden vatandaşlar, muayene ücretleri karşısında büyük şok yaşıyor. 2 bin TL’ye ulaşan muayene ücretleri, acil servislerde alınan yüksek ücretler, vatandaşların tepkisine neden oldu.

 Gaziantep, Türkiye’nin en büyük metropolleri arasında yer alıyor. 2 milyon 150 bin nüfusun yanı sıra gayrı resmi rakamlara göre 500 binden fazla sayıda mültecinin yaşadığı kentte, kamu hastanelerinde yoğunluk sorunu yaşanıyor. Kamu hastanelerine başvuran vatandaşlar, oluşan yoğunluk nedeniyle saatlerce tedavi olmak için sıra beklerken, hastane randevuları ve bazı işlemler için günler sonrasına randevu veriliyor.

 KAMU HASTANELERİ YETERSİZ KALDI

 1875 Yataklı Gaziantep Şehir Hastanesi’nin tamamlanması ile randevu ve yoğunluk sorunlarının çözümlenmesi beklenirken, depremden hasar gören Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yıkılması, kentte devam eden sağlık projelerinin tamamlanamaması ise yoğunluk sorunlarına kesin çözüm bulunamamasına neden oldu.

 HASTANELERDE YOĞUNLUK ARTTI

 Gaziantep’te kış ayları ile birlikte grip ve üst solunum yolu hastalıklarındaki artış, hastanelerdeki yoğunlukların da artmasına neden oldu. Edinilen bilgilere göre kentte, hastanelere giden vatandaşların grip, üst solunum yolu şikayetleriyle başvurduğu, artan başvurular nedeniyle hastaneler ve ASM’lerde yoğunlukların arttığı bilgisi edinildi.

 ÖZEL HASTANELERE YÖNELDİ

 Gaziantep’teki kamu hastanelerindeki yoğunluk nedeniyle özel hastanelere yönelimler de arttı. Randevu bulamayan, acil servislerdeki doluluk nedeniyle sıra beklemek istemeyen vatandaşlar özel hastanelere akın ediyor.

 MUAYENE ÜCRETLERİ YÜZDE 150 ARTTI

 Vatandaşların mecburiyetten özel hastanelere yönelmesiyle muayene ücretleri de adeta tavan yaptı. Özel hastanelerde 2023 yılı başında 400 TL bandında olan muayene ücretleri 2024 yılı itibariyle 2 bin TL’ye kadar yükseldi. Şimdilerde kentte en düşük muayene ücretlerinin 1000 TL dolayında başladığı da gelen bilgiler arasında.

 TİCARETHANE

 Özel hastanelerde uygulanan yüksek muayene ücretlerine vatandaşlardan tepki geldi. Sosyal medya hesapları üzerinden özel hastanelere tepki gösteren vatandaşlar, hastane değil, ticarethane yorumunda bulundular.

 İŞTE O YORUMLAR:

 ‘’Onlar hastane değil, ticarethane. Biz hasta değiliz, müşteriyiz. Hepimize geçmiş olsun.’’

‘’Çünkü devlet hastaneleri ya da sağlık bakanlığı Özel hastanelere yönlendiriyor.’’

‘’ Emekli maaşının 10 bin TL olduğu ülkede hastanenin geceliği 4 bin TL…’’

‘’Özel hastaneler ve özel okullar sağlık ve eğitim kuruluşu değildir. Hastaneler hastaları, okullarda öğrencileri müşteri gözüyle gören ticarethanelerdir. Maalesef ki devlet bunların önünü açıp vatandaşı buralara yönlendiriyor’’

‘’Kesinlikle, sarı alan hastası da olsan, kırmızı alan hastası da olsan parayı alıyorlar. Hatta yoğun bakımlık hasta olsan dahi yatırmadan önce ücreti konuşuyorlar. O telaş ile mecburen kabul ediyorsun. Sonrasında CİMER’e şikayet ettiğinde ise hastane yönetimine yönlendiriliyorsun.’’

‘’Bir serum ve buhara geçen hafta 1800 TL verdim.’’

‘’Hem hastadan tedavi parasını alıyorlar hem de devletten aynı miktarda alıyorlar. Eğer sağlık sigortası varsa oradan da alıyorlar!’’

‘’ Adamlar kamu hastanesinin yer olmadığı için sevk edilen yoğun bakım hastasından bile para alıyorlar. Yani soyguna kılıf uyduruyorlar.’’

 21 ÖZEL HASTANE VAR…

 Sağlık Bakanlığı verilerinden yola çıkılarak Türkiye’deki kamu ve özel hastane sayıları yayımlandı. Rapora göre, 2021 yılında Türkiye’de toplam hastane sayısı bin 547 oldu. 234 hastanenin bulunduğu İstanbul birinci sırda yer alırken, 33 hastane ile Gaziantep, 7.sırada yer aldı. Söz konusu verilerde Özel Hastane sayıları da ver aldı. Buna göre, Türkiye’de 571 özel hastane bulunuyor. En fazla Özel Hastane ise 164 hastane ile İstanbul’da oldu. 21 özel hastanenin bulunduğu Gaziantep, ise en fazla özel hastanenin bulunduğu 5.il oldu.