İstenmeyen veya normal seyirde gitmeyen gebeliklerin tıbbi olarak sonlandırılmasına genellikle "kürtaj" adı veriliyor. Ancak, bazı ülkelerde bu uygulama serbestken, çoğu ülkede yasaklanmış durumda. Çeşitli sebeplerle hamileliğini sonlandırmak isteyen kadınlar, kürtajın hakları olduğunu savunurken, ülkelerin bu konudaki yasal tutumları, kürtajın yasaklanması veya serbest bırakılması konusunda tartışmaları arttırdı. Peki kürtaj hangi ülkelerde yasak? İşte kürtajın yasak olduğu bazı ülkeler...
FRANSA
Fransa'da Ulusal Meclis, kürtaj hakkını anayasal güvence altına almayı öngören önemli bir yasa tasarısını kabul etti. Tasarının Senato'da oylanması bekleniyor. Meclis'te yapılan oylamada, tasarı için 493 "evet", 30 "hayır" oyu çıktı.
Bu adım, ABD'de kürtaj haklarının geri alınmasına yönelik girişimlerin ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından son seçimler öncesi vaat edilmişti.
Macron hükümeti, Fransa anayasasının kadınların kürtaj hakkını belirleyen koşulları yasa ile düzenlemesini istiyor. Tasarı, 28 Şubat'ta Senato'da görüşüldükten sonra yeniden oylanacak. Sağcıların çoğunlukta olduğu Senato'da, tasarıya ilişkin görüşmelerin daha zor geçmesi bekleniyor.
Senatoda uzlaşı sağlanması durumunda, Parlamento'da tasarıya ilişkin son oylama gerçekleştirilecek. Fransa'da kadınlar, hamileliğinin 14. haftasına kadar yasal olarak kürtaj yaptırabiliyor. Tasarı Parlamento'dan geçerse, Fransa kürtaj hakkını anayasal olarak güvence altına alan ilk ülke olacak. Fransa'da 1974 yılında kürtaj yasağı kaldırılmıştı.
TÜRKİYE
Türkiye'de 24 Mayıs 1983 tarihinde kabul edilen ve 27 Mayıs 1983 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2827 numaralı Nüfus Planlaması Hakkında Kanun'un 5. Maddesi ile gebeliğin sonlandırılması yasal olarak güvence altına alınmıştır. Ancak, bu yasa üzerinde resmi bir değişiklik yapılmadı. Pratikte bazı devlet hastaneleri "kürtajın yasaklandığı" yönünde bilgilendirme yaparken, diğerleri ise "doktorun kendi inisiyatifi ile yapmama kararı aldığı" kürtaj taleplerini kabul ediliyor.
Kürtaj hala yasal olmasına rağmen, fiili durum kadınların gebelik sonlandırma veya kürtaj kararlarının güvenli ve ücretsiz bir şekilde gerçekleştirilme hakkını ellerinden alıyor. Hastalar, genellikle özel hastanelere yönlendirilmekte ve ekonomik durumu yetersiz olan kadınlar güvensiz ve tehlikeli yöntemlere başvurmak zorunda kalabiliyor.
Ayrıca 53 ilde isteğe bağlı kürtaj hizmeti veren devlet hastanesi yok.
SUUDİ ARABİSTAN
Suudi Arabistan'da isteğe bağlı kürtaj yapılması yasak olmasına rağmen, Suudi Arabistanlı bir kadın, Türkiye Cumhuriyeti Devleti kanunları çerçevesinde belirtilen şartları karşıladığında, Türkiye’de kürtaj yaptırabilir.