Manevi değerlerimize sahip çıkmanın en iyi yollarından biri, bu değerler üzerine konuşmaktır. Kurban Bayramı, İslam dünyasının önemli bir dini bayramıdır. İşte Kurban Bayramı hakkında merak edilenler....

KURBAN BAYRAMI NEDİR?

Kurban Bayramı, İslam inancına göre, Hicrî takvimin Zilhicce ayının 10. gününden başlayarak 4 gün süren bir dini bayram olarak kutlanır. Bu kutsal dönem, Zilhicce ayının 9. günü olan Arefe günü ile başlar ve ardından Zilhicce ayının 10., 11. ve 12. günleri olan ‘Eyyâm-ı nahr’ (Kesme günleri) olarak bilinen üç gün boyunca devam eder. Ayrıca, Kurban Bayramı, İslam âleminin her yıl Mekke’de hac farizasını ifa ettikleri vakittir.

Kurban, Allah’a teşekkür etmek, şükretmek ve varlığına inanışı göstermek amacıyla yapılan bir ibadettir. Kurban Bayramı ise bu ibadetin her yıl belirli günlerde gerçekleştirilmesidir. İbadet etmek isteyenler, emredilen koşulları taşıyan hayvanları Allah için keserek, Allah’a feda ederler. Kurban kesmek, insanlık tarihi kadar eski bir ibadet olup, ilahi dinlerin en önemli ibadetlerinden biri olarak kabul edilir.

Yatmadan önce bir bardak havuç suyu tüketin! Yatmadan önce bir bardak havuç suyu tüketin!

KURBAN BAYRAMI NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Kurban ibadeti, Hz. İbrahim ve oğlu arasında yaşanan olağanüstü bir imtihanla başlar. Bir gün Hz. İbrahim, rüyasında oğlu İsmail'i Allah için kurban ettiğini görür. Bu emri doğrultusunda, Mekke'ye gitmek üzere oğluyla yola çıkar. Yolda, şeytanın tuzaklarına karşı sabırla direnen Hz. İbrahim, oğlunu Allah'a kurban etmek üzere hazırlar.

Ancak tam kurban edecekken, Allah'ın müdahalesiyle Hz. İbrahim'in yerine kurbanlık bir koç gönderilir. Bu olay, kurban ibadetinin temelini oluşturur ve Hz. İbrahim'in sadakati ile Allah'ın rahmeti arasındaki derin bağı simgeler.

Kurban ibadeti, Hz. İbrahim'in bu büyük imtihanından günümüze kadar gelen bir dini vecibedir. Bu ibadet, Allah'a şükran ve bağlılık duygularını ifade etmenin yanı sıra, toplumsal dayanışma ve paylaşma değerlerini de yansıtır. Hz. İbrahim'in gösterdiği teslimiyet ve sadakatin hatırlanmasıyla, her yıl Kurban Bayramı, müminlerin manevi coşkusunu ve birliğini pekiştirir. 

KURBAN KESMENİN ANLAMI VE ÖNEMİ

Kurban kesmenin şartlarını yerine getirenler, öncelikle çevresinde bulunan ihtiyaç sahiplerini mutlu ederler. Kardeşliğin ve birliğin temsili olan Kurban Bayramı, yardımlaşmanın en çok vücut bulduğu bir dönemdir.

Ancak kardeşlik ve yardımlaşma yılın her gününde ve her anında hatırlanmalıdır. Sahih hadis kaynaklarında yer alan rivayetlere göre, Hz. Peygamber, kurban bayramında Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu ve kurbanın kesilir kesilmez Allah katında kabul olacağını belirtmiştir. Ayrıca, kurban edilen hayvanın boynuzu, tırnağı dahil olmak üzere her şeyinin kişinin sevap hanesine yazılacağı ifade edilmiştir. Bu durum, dinimizde kurban kesmenin çok ayrı bir öneme sahip olmasını sağlamıştır. Kurban kesmek, sadece ibadet olarak değil, aynı zamanda insanların birbirlerine olan sevgi ve yardımseverliklerini de ifade etmelerini sağlar.

Editör: Tülay Kara