Küflü peynirin aksine küflü zeytin, beklenenden daha büyük bir sağlık riski oluşturur. Küflü zeytinler tehlikelidir! Peki nedeni nedir? Zeytin neden küflenir? Sizin için yazdık!
Tehlike tam karşınızda! Küflü zeytinler!
Zeytin, zeytin ağacının meyvesidir, olgunlaşmadığında yeşil, olgunlaştığında siyah renktedir. Zeytin ağacı Akdeniz ikliminde yetişen bir ağaçtır. Zeytinler posa ve tohumlardan oluşur.
Zeytin binlerce yıldır insanlar tarafından tüketilmekte olup taze veya işlenmiş olarak yenebilmektedir. Zeytinler salamura, sızma zeytinyağı, zeytin ezmesi gibi birçok yöntemle işlenir. Lif, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin olan zeytin, insan sağlığını olumlu yönde etkileyen önemli bir besin kaynağıdır. Ancak konu küflü zeytinlere gelince durum tamamen değişiyor. Küflü zeytinler, zeytinlerin uygunsuz koşullarda saklanmasından kaynaklanan bozulan zeytinlerdir. Küf zeytinlerin yüzeyinde, iç kısmında veya her ikisinde de görülebilir. Peki küflü zeytinlerin insan sağlığına verdiği zararın temel nedeni nedir? Aşağıda sizin için bunları tek tek cevaplayacağız!
Küflü zeytinler tehlikelidir!
Küflü zeytinlerin tehlikeli olmasının başlıca nedenleri şunlardır:
Küfler toksin adı verilen toksik maddeler üretir. Bu toksinler bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, baş ağrısı ve ateş gibi semptomlara neden olabilir.
Küfler enfeksiyonlara neden olabilir çünkü hastalığa neden olan bazı bakteri ve virüsleri taşıyabilirler. Küflü zeytin yemek bu hastalıkların yayılmasına neden olabilir.
Küflü zeytin yemenin belirtileri şunlardır:
Mide bulantısı
Kusmak
ishal
karın ağrısı
Baş ağrısı
Küflü zeytin oluşumunu engelleyen çevre koşulları
Zeytinlerin nem oranı %70'in üzerinde ise küf oluşma riski artar, dolayısıyla ortamdaki nem oranının bu değerin altında olması gerekir.
Zeytinlerin sıcaklığı 20 derecenin üzerinde ise küflenme riski artar, bu nedenle mümkünse soğuk şartlarda saklanmalıdır.
Çoğu gıdanın havayla teması bozulma olasılığını artırdığından zeytinlerin mümkün olduğunca havadan uzakta saklanması gerekir.
Zeytinler kirli koşullarda saklanmamalıdır.