*Kredi Kartı Kullanımına Yeni Kısıtlamalar Yolda: Vatandaş ve Şirketler Endişeli*

Türkiye'de bankaların kredi kartlarına getirdiği yeni düzenlemelerin ardından, seçim sonrası ek kısıtlamaların gelmesi bekleniyor. Hem tüketiciler hem de ticari işletmeler bu gelişmelerden rahatsız.

*Türkiye'de Bankaların Kredi Kartlarına Getirdiği Yeni Düzenlemeler*

Türkiye'de, bankaların geçtiğimiz hafta kredi kartlarına uyguladığı yeni düzenlemeler ve 31 Mart seçimlerinin ardından ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele adına yeni kısıtlamalar getireceği beklentisi, tüketiciler ve iş dünyasında kaygı yarattı. Kredi kartı kullanımına getirilen ve getirilmesi beklenen kısıtlamalar, hem günlük yaşamı hem de ticareti olumsuz etkileyecek gibi görünüyor.

*Tüketici ve İş Dünyasının Endişeleri*

DW Türkçe'den Aram Ekin Duran'a konuşan bir tüketici, "Kredi kartı kullanmadan ay sonunu getirmenin mümkün olmayacağını" ifade ederken, bir şirket sahibi ise "Kredi kartlarının mal ticaretinde de önemli bir ödeme aracı olduğuna" dikkat çekti ve iş hayatının bu düzenlemelerden ciddi zarar göreceğini belirtti.

*İlk Düzenlemeler Bankalardan Geldi*

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Resmî Gazete'de yayımlanan kararla, kredi kartlarından yapılan nakit avans işlemleri ve kredili mevduat hesaplarında uygulanacak aylık azami akdi faiz oranını yüzde 4,42'den yüzde 5'e yükseltti. Ardından bankalar, 12 Mart'ta kredi kartı kullanımına yönelik bir dizi kısıtlamayı hayata geçirdi.

*Seçim Sonrası Beklenen Düzenlemeler ve Endişeler*

TÖK Başkanı, seçimden sonra getirilmesi beklenen yeni düzenlemeler hakkında, "Hem kredi kartı kullanımının daha da zorlaşacağını hem de yeni bir zam dalgası yaşanacağını" dile getiriyor ve "Bunca yükü tüketicilerin nasıl kaldıracağını açıkçası bilemiyorum. Bu bizim için artık bir zulme dönüştü" diyor.

*Kredi Kartı Borcu ve Takip Oranları*

TÖK'ün hazırladığı rapora göre, krediler ve kredi kartlarından kaynaklı icra takipleri, önceki yıllara göre ciddi bir artış gösterdi. Bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe alınmış kişi sayısı, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 45 artışla 1,4 milyonu aştı.

*Şirketlerin Tepkisi*

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, "Enflasyonu düşürmek için yalnızca tüketimi kısmanın yeterli olmadığını, fiyatların düşmesi için üretimin teşvik edilmesi gerektiğini" belirtiyor. "Kredi kartını sadece mağazadan ceket alırken kullanmıyorsunuz. Ticari işletmeler artık çek yerine kredi kartı kullanıyorlar" diyerek, kredi kartı kısıtlamalarının ticari hayatı da olumsuz etkileyeceğine işaret ediyor.