Ancak kırmızı etin de kendine has çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan bazılarının yararları var, bazılarının ise dezavantajları var. Peki kırmızı etin faydaları nelerdir? Kırmızı eti kimler, ne kadar yemeli?


Kırmızı et demir, kreatin, çinko, fosfor ve B kompleksi vitaminleri açısından zengindir ve aynı zamanda harika bir lipoik asit kaynağıdır. Kırmızı et üzerine yapılan araştırmalar etin insan sağlığına hem faydalı hem de zararlı olabileceğini göstermiştir. Uzmanlar, özel işlenmiş etin yağ oranının arttığını, bunun da ateroskleroza ve kötü kolesterolün artmasına yol açtığına dikkat çekerken, işlenmemiş saf ete ağırlık verilmesinin kanser hücrelerini azaltıp hücre yapısını güçlendirebileceğini vurguladı. Ülkemizde kırmızı et tüketimi oldukça fazladır. Özellikle Doğu Anadolu'da tütsülenmiş kırmızı et tüketimi tüm dünya ülkeleri ve Asya ülkeleri arasında en az olanıdır. Kırmızı et ile ilgili birçok araştırma halen devam etmektedir.

Kırmızı etin besin değeri

Kırmızı et, çocukların gelişim döneminde ihtiyaç duyduğu proteini karşılamanın yanı sıra vücudun enerji tüketimini de artırıyor. Sığır eti, kırmızı etler arasında en az yağlı olanıdır ve uzmanların yemeyi tavsiye ettiği türdür. Aksi takdirde koyun etinde hayvansal yağ oranının yüksek olması nedeniyle ciddi hastalıklara neden olacaktır. Tüm bunların yanı sıra her ne kadar tavsiye edilse de hemen hemen her uzman belirli zaman aralıklarında tüketilmesinin daha uygun olduğunu vurguluyor. Haftanın 3 günü ortalama 100 gramlık bir tüketim, sağlık ihtiyacını karşılayabilir.

Kırmızı etin faydaları nelerdir?

Kırmızı et hiçbir şey yemeden yenildiğinde vücudunuzun ihtiyacı olan demirin yüzde 35'ini sağlar. Vücudun demiri absorbe etmesinin en etkili yolu kırmızı etin yağ oranının düşük olmasıdır. Demir düzeyi düşük olan kişilerin haftada en az 3 gün kırmızı et yiyerek demir düzeylerini dengeleyebileceklerini vurguluyor.

Gelişim çağındaki çocukların sağlıklı büyümesi için gerekli olan kalsiyum ve çinko açısından zengindir. Düzenli tüketim kaslardaki keratin seviyelerini dengeleyebilir.

İçeriğindeki yağ nedeniyle kalp ve damar hastalıklarına olumsuz etki yaptığı biliniyor. Ancak uzmanlar, yağ oranı düşük ve doğru koşullarda pişirilen etin, kan seviyelerini dengeleyerek kalp-damar hastalıklarını önleyebileceğini, hatta kalbin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olabileceğini söylüyor.

Sinir sistemi vücudumuzun bağışıklık sisteminden sonra en çok zarar gören kısmıdır. Kalsiyum maddeleri bakımından zengin olduğu için kırmızı et bu hücrelerin sağlığını koruyabilir. Uzmanlar, kırmızı etin Alzheimer gibi hastalıklara karşı koruyucu olduğunun gözlemlendiğini, özellikle kırmızı etin hafızayı güçlendirmek için tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.

Keratin saç için ihtiyaç duyulan en önemli maddelerden biridir. Bazı durumlarda vücudumuzdaki keratin kaybı saçların dökülmesine, yıpranmasına ve yıpranmasına yol açabilir. Uzmanlar bunu önlemenin en sağlıklı yolunun kırmızı et tüketimini artırmak olduğunu vurguluyor.

Kırmızı et, bağışıklığı güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı direncini arttırdığı söylenen B vitamini kompleksi açısından en zengin besindir. B-kompleks vitaminleri bağışıklığı ve sindirim organlarının işlevini iyileştirerek sindirim bozukluklarına duyarlılığı azaltır.

Sindirimi düzenlendiğinde diyet listesine kolaylıkla eklenebilir. Ancak yağsız etler ve yeşil sebzeler tavsiye edilir. Aksi halde kırmızı ette karbonhidrat ve protein fazlalığı nedeniyle et, gıdayla birlikte bu özelliklerini de kaybeder. Bu nedenle uzmanlar sadece et yemenin daha fazla fayda sağlayacağını vurguluyor.


Aşırı kırmızı et tüketiminin etkileri nelerdir ve kuzu etinin tehlikeleri nelerdir?

Kuzu dana eti ile karşılaştırıldığında daha yüksek yağ içeriğine sahiptir. Bu nedenle aşırı tüketim kötü kolesterol düzeyini arttırabilmektedir.

Damar duvarlarında yağ birikmesine neden olur. Bu damar tıkanıklıklarının her ikisi de kalın ateroskleroz gibi hastalıklara yol açabilir. Bu da kalp hastalığı riskini artırır.

Sindirim sistemine olan faydalarından mümkün olduğunca fazla tüketildiğinde sindirim organlarındaki hücrelerde meydana gelen mutasyonlar yoluyla kanser hücrelerine neden olabilir veya bu organların fonksiyonlarını bozabilir.

Aşırı koyun eti tüketimi kan basıncının yükselmesine ve yüksek tansiyona neden olabilir.

Editör: Haber Merkezi