Bir evcil hayvan besliyorsanız ve bu kedi ise muhtemelen zaman zaman kustuğuna şahit olmuşsunuzdur. Kedilerin kusması yaygın olarak görünsede bazen tıbbi müdahale gerektiren ciddi nedenler oluşturabilir. Neden kustuğunu ve ne gibi durumlarda veterinerinize danışmanız gerektiğini bilmek bu noktada önemlidir. Peki, kedi neden kusar? Kediler neden mama kusar? Kediler neden sarı kusar? Yavru kedi neden kusar? İşte, kedinizin sağlığı için tüm merak ettikleriniz…
Kediler Neden Kusar?
Genelde ara ara tekrarlayan ve şiddetli olmayan her gün kusmalar için tüy yumakları sebep gösterilir. Kedilerin kusmasının tek neden bu değildir ve nedeninin araştırılması önemlidir. Yapılan ani mama değişimleri, alerjiyi tetikleyecek yabancı besinlerin yenmesi, kedi parazitleri, sindirim sisteminde enfeksiyon, birtakım hormonsal değişimler, mide ve bağırsaklarda tıkanıklık ve duygusal problemler kusmayı tetikleyebilir.
Yavru Kedi Neden Kusar?
Yavru kediler neden kusar? Kediler, günümüzde en çok evcilleştirilen hayvanlar sıralamasında en başta gelmektedir. Bunun sebebi ise bu canlıların hem çok sevimli ve can dostu olması hem de ev ortamına en hızlı ayak uyduran hayvanlardan birisi olmasıdır. Kediler diğer hayvanlara kıyasla daha narin bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla kolayca hastalanabilirler.
Vücut dirençleri olması gerekenden daha az olduğu için kedilerin beslenmesine, yeme ve içmesine özellikle dikkat edilmeli ve kediler düzenli bir şekilde veteriner kontrolünden geçmelidir. Kediler, çeşitli hastalık belirtisi olarak genellikle kusma eyleminde bulunurlar. Unutulmamalıdır ki eğer böyle bir durum ile karşı karşıya kaldıysanız kedinizi en yakın zamanda bir veteriner hekime götürmeniz en doğrusu ve sağlıklısı olacaktır.
Kediler Neden Mama Kusar?
Mama değişmişse vücudun onu kaldıramaması, stres, bunalım, depresyon, hastalık gibi pek çok neden sıralanabilir. Durum uzun süre devam ederse hekiminize başvurmanızı öneririz.
Kediler Neden Sarı Kusar?
Sarı sıvı kusma, mide asitleri ve safra kaynaklı oluşan kusmuk tipidir. Sindirim midede gerçekleşen bir olaydır ve mide sindirim görevini tek başına yapmaz. Öncelikle mide besinlerin sindirilmesi amacıyla mide astarında mide asidi üretilir. Mide asidinin yanında sindirime yardımcı olan sıvı ise safra sıvısıdır. Safra, karaciğer tarafından üretilen ve safra kesesinde depolanan sarı, yeşil veya kahverengi renkte olabilen bir sıvıdır. Bu sıvı besinlerin sindirilmesinde ve özellikle yağların parçalanmasında aktif rol oynar. Bazı durumlarda kedi bu sarı renkte olan sıvıyı kusabilir. Kedilerin sarı sıvı kusmasının birçok nedeni olduğu bilinir. Sarı sıvı kusması genellikle kedinin sindirim sisteminde bir sorun olduğunun göstergesidir. Özellikle uzun süre aç olan kedilerde sarı sıvı kusması yaygın şekilde görülür. Açlık dışında yine bir kedinin hızlı ve aşırı bir yemek tüketimi söz konusu olduğunda da sarı sıvı kusmaları gözlemlenir. Bir kedi aşırı ve hızlı yemek yerse vücudu bu besinlerin hepsini sindiremez ve sindirim sistemi fazla besini kusma yoluyla dışarı atar. Bu tip nedenlere bağlı sarı sıvı kusmalarına karşı endişe etmeye gerek yoktur. İyi bir diyet programı ile bunların önüne geçilebilir.