İstifa eden memurların ülkelerine dönüp dönemeyeceğine dair soruların arttığı günümüzde, memurların da meşru hak ve menfaatleri konusunda soruları var. İstifa eden veya istifa etmiş sayılan kamu görevlisinin geri dönmesi belirli şartlara bağlıdır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92. maddesinde istifa eden memurların görevlerine geri dönme esasları düzenlenmektedir.

Buna göre; kamu görevlerinden kendi istekleriyle iki defadan fazla olmamak üzere istifa edenler veya bu Kanun hükümlerine göre görevlerinden istifa etmiş sayıldıktan sonra kamu görevine dönmek isteyenler;

Ayrıldıkları sınıfta boş kontenjan olması şartıyla,

Bu sınıfın niteliklerine sahip,

657 sayılı Kanunun 71 inci maddesinde öngörülen kademe değişikliği hükümlerine uymaları halinde, ayrılık anında aldıkları maaşa eşdeğer başka bir kademedeki kadroya atanabilirler. Aynı düzeyde yapılabileceği gibi bu Kanunun 71 inci maddesinde öngörülen düzey değişikliği esasına göre de yapılabilir.

İstifa eden memurlar başka çalışanlara atanabilir mi?

İstifa ettikten sonra yeniden kamu hizmetine girmek isteyenler, kaldıkları kademede boşluk kalmaması kaydıyla 657 sayılı Kanunun 71 inci maddesi hükümlerine göre nakil yoluyla da yeniden memuriyete girebilirler. Transfer yapacak kişilerin bu Kanunda veya Teşkilat Kanununda öngörülen transfer düzeyine ve iş niteliklerine sahip olması gerekir. Bu durumda, yeni sınıftaki sıralamaları belirlenirken, eski sınıftaki derecelerini kazanmaları için geçen süre dikkate alınır.

İkiden fazla istifa yok!
Kamu görevinden istifa eden veya kamu görevinden kendi isteğiyle istifa etmiş sayılan personel, iki veya daha fazla görevden istifa etmişse, kamu görevine geri dönemez.

Memur adayı olmaktan istifa ettiyseniz

Adaylık süresi içinde kamu görevinden ayrılanlar, ancak ayrıldıkları kuruma dönmek için başvuruda bulunabilirler. Başka kurumlara başvuramazlar.

Bekleme süreniz, istifanızın türüne göre değişir!

İşten çıkarken:

Değiştirilinceye veya istifası kabul edilinceye kadar görevine devam eden kamu görevlisi,
Bir ay içinde randevusu olmayan kamu çalışanı ihbarda bulunarak istifa eder,
Bir kamu görevlisinin özel sebeplerden dolayı bir ay süreyle istifa bildiriminde bulunmaması halinde,
İstifa tarihinden itibaren altı ay sonra işe iade talebinde bulunan kamu görevlisi,
Yukarıda belirtilen istifa hükümleri, yukarıda belirtilen istifa hükümlerine uymadan istifa eden kamu görevlisine veya kamu görevinden istifa etmiş sayılan kamu görevlisine, istifa tarihinden itibaren bir yıl içerisinde işe iade başvurusu yapma hakkı vermektedir. Geçiş veya nakilden sorumlu kamu görevlisinin yukarıdaki işlemleri tamamlamadan istifa etmesi halinde, istifa tarihinden itibaren üç yıl içinde işe iade talebinde bulunma hakkı vardır.

Editör: Haber Merkezi