İshal, normalden daha sık (günde üç veya daha fazla) ve sulu bağırsak hareketleriyle karakterize edilen düzensiz bir bağırsak hareketidir. İshal, değişen derecelerde şiddette ortaya çıkar ve hafif vakalarda, ishal dostu yiyeceklerle tedavi edilebilir.

İshal, gevşek ve sulu dışkı olarak kendini gösterir ve bu da sık sık tuvalete çıkma ihtiyacını doğurur. Akut ishal, genellikle 1 veya 2 gün süren kısa süreli bir durumdur, kronik ishal ise birkaç hafta sürebilir. İshal belirtileri ayrıca karın kramplarını da içerir.

İshal ciddi sıvı kaybına (dehidrasyon) neden olabilir ve tedavinin asıl amacı kaybedilen sıvının yerine konmasıdır. Eğer bakteriyel bir enfeksiyon ishale neden oluyorsa antibiyotik tedavisi önerilebilir.

İshali bıçak gibi tedavi eden meyve

Muz

Muz ishale iyi gelir mi sorusu, içerdiği yüksek potasyum nedeniyle olumlu cevaplanıyor. Muz ishalin kontrolüne yardımcı olan bir besindir. Muzda bulunan nişasta bağırsaklardaki fazla suyun emilmesine yardımcı olur ve dışkının sertleşmesine yardımcı olur. Muz ishal sırasında kaybedilen potasyumun dengelenmesine yardımcı olur ve ishal günlerinde bir arkadaş olarak kabul edilir. Ayrıca tokluk hissi verir, enerji verir ve mideyi olumsuz etkileyebilecek zararlı bakterilerin üremesini engeller. Ayrıca depresyon ve stres gibi duygudurum bozukluklarına karşı da koruma sağlayabilir.

İshali bıçak gibi tedavi eden meyve

Daha az olgun muz seçmek, sonuçları daha hızlı görmenize yardımcı olabilir.

Şeftali

Şeftali bu mevsimde bol miktarda tüketilebilir ve ishal sorunlarıyla baş etmede büyük bir yardımcı olabilir. Bu meyve, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olan potasyum açısından zengindir. Şeftali kolesterol içermez ve düşük glisemik indekse sahiptir, bu da kan şekerinin hızlı yükselişini önler.

Elma

Elma, içerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle sindirim sorunlarına iyi gelen bir meyvedir. İshal olan kişiler için de iyi bir seçim olan elma aynı zamanda diş ve ağız sağlığını korur, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kolesterol seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur.

Lifli gıdaların tercih edilmesi önerilmez: Lif içeriği yüksek gıdalar ishal sorunlarını artırabilir ve bağırsakların toparlanmasını zorlaştırabilir. Bu dönemde fasulye, nohut, mercimek, bulgur gibi kuru baklagilleri tüketmekten kaçının. Ek olarak meyveler sıklıkla lif içerir, bu nedenle armut, kayısı, incir ve karpuz gibi meyveleri sınırlamak faydalı olabilir.

Editör: Haber Merkezi