Fiziksel ve ruhsal sağlık açısından uykunun asıl zamanı gece olsa da gündüz uykusunun gerekli olduğu zamanlar da olabiliyor. Ancak dini inançlarımıza göre uyumanın hoş görülmediği zamanlar da vardır. Öğleden akşama kadar olan vakit uyumaya uygun olmadığı için ilim adamları bu saatte uyumanın "mekruh" olduğu hükmüne varmışlardır. Yani öğleden sonra ile akşam arasındaki uyku kötü olarak nitelendiriliyor. İslam, insanın hayatının 24 saatini kendisine en faydalı olacak şekilde geçirmesi gerektiğine inandığından öğleden sonra (yani Kalaha vaktinde) uyumak uygun değildir. Öğleden sonra uyuyan insanların zarar gördüğüne dair yaygın bir inanış var Hertz. Peygamber Efendimiz'den rivayet edildiğine inanılan bir hadis de vardır. Dolayısıyla Hertz. Peygamber Efendimiz'in şöyle buyurduğuna inanılır: "Asm'dan sonra uyuyan ve aklını kaybeden kimsenin suçu (başkası/başka bir şey) değil, yalnızca kendisidir." (Ebû Ya'lâ, Müsned, 8/316).

Peygamberimiz zamanında uyumak neden kötüydü? Öğleden sonra uyumanın zararı var mı?

Gece uykusu insan sağlığına faydalıdır. Dinimizde gece, uyku ve dinlenme anlamına gelirken, gündüz ise çoğunlukla çalışma ve egzersiz için kullanılır. Öğleden sonra uyumanın insanlara zararlı olduğunu bildiren bir hadis de vardır. Bu bağlamda kıyamet sırasında uyumanın insanlara zararlı olabileceğine inanılıyor. Nitekim Cenab-ı Hak ayette şöyle buyurmuştur: "Geceleyin elbiseyi, dinlenmeniz için uykuyu, kalkıp çalışmanız için gündüzü yarattı." (Furkan Suresi, 25/47) .

Hadis-i şerifin yanı sıra ikindi vaktinde uyumanın zararlı olduğuna ilişkin bilimsel gerçekler de mevcuttur. Bireysel tecrübelerden de bilineceği üzere, ikindi vakti uyuyan kişi sersem gibi uyanmaktadır. İkindi vakti uyuyan kişi dinlenemediği gibi daha çok baş ağrısı veya unutkanlık, algı düşüklüğü gibi belirtiler gösterebilmektedir. Kısacası ikindi ile akşam arası uyuyan kişi kendini toparlamakta güçlük çeker.

Araştırmalara göre vücudumuzu zinde ve canlı tutan hormon, kortizol hormonu, en yüksek seviyeye sabah saatlerinde erişir. Dolayısıyla bu vakitte uyuyan kişi için tam ters etki oluşur. Gün içinde hareketli olan vücuttaki tansiyon ve kalp atışı ise ikindi vaktine doğru artar ve en yüksek seviyesine ikindi vakti ulaştığı bilinmektedir. Böylece araştırma kapsamında anlaşılmıştır ki, ikindi vakti, sabah gün doğumuyla canlanmaya başlayan vücudun en canlı ve en zinde olduğu zaman dilimidir. Bu yüzden ikindi ile başlayan ve akşam gün batımına kadar süren aralıkta uyumak, vücudun doğal akışına ters etki yapmakta ve kişiyi sersemletmektedir. Hatta bu vakit uyumak tansiyon ve kalp atış değerlerine bir müdahale olacağından çeşitli kalp rahatsızlıklarına da sebep olabilmektedir.

Buna karşın en çok verimliliği artıran uykunun kuşluk vaktinde uyumak olduğu anlaşılmıştır. Kuşluk vakti, gün doğumundan 45 dakika sonra başlayan ve öğle vaktinden 20 dakika öncesine kadar süren zaman dilimidir. Kuşluk vakti uykusu, Hz. Peygamber'in sünnetinde de bulunur.

Editör: Haber Merkezi