Ramazan ayı, Müslümanlar için oldukça kutsal bir aydır. Oruç tutmanın yanı sıra iftar, sahur, teravih namazı gibi ibadetlerle dolu olan bu ay, Müslümanlar için manevi doyum zamanıdır. İftar zamanı, Müslümanlar dualarını semaya yükseltirken, bu duaların Arapça ve Türkçe okunuşu ve anlamı da önemlidir. Evlerinde veya misafirlikte iftar yapacak olan vatandaşlar, bu duaların doğru şekilde okunuşunu ve anlamını araştırarak Ramazan ayının manevi atmosferini pekiştirmek istiyorlar. Peki Arapça Türkçe İftar duası okunuşu ve anlamı nasıl? İftar duası nasıl okunur, oruç açarken hangi dualar okunur?
İFTAR DUASI OKUNUŞU
İftar duasının Türkçe okunuşu şu şekildedir:
Allahümme leke sumtu ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü, ve alâ rızkıke eftartü ve savme'l-Ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ahhartü.
İFTAR DUASI ANLAMI
Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!
ORUÇ NASIL AÇILIR?
Orucu açarken dua etmek sünnet olarak kabul edilir. İlk olarak susuzluğun giderilmesi önemlidir. Bol sulu gıdalar tüketmek, vücudun ihtiyacı olan sıvıyı karşılamak için önemlidir. İftar öncesi, bir bardak su, hurma veya zeytin ile başlamak ve ardından ılık bir çorba ve bir dilim ekmek yemek uygun olacaktır. Bu besinlerin ardından 15-20 dakika ara vermek, beyinden mideye giden açlık sinyallerinin kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Yiyecekler iyice çiğnenmeli ve ana yemek olarak ağır yağlı, kızartma veya kalorisi yüksek yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Kan şekerini hızla yükselten besinler yerine, posa miktarı fazla olan ve sindirimi kolay olan yiyecekler tercih edilmelidir.
PEYGAMBERİMİZ ORUCUNU NEYLE AÇARDI?
Hazreti Muhammed'in orucunu açarken hurmayı tercih etmesi, İslam geleneğinde önemli bir yer tutar. Selman İbn-i Mir'in aktardığına göre, Peygamberimiz orucunu açarken hurmayı tercih ederdi ve bunun bereketli bir gelenek olduğunu belirtirdi. Hurmanın sağlık ve besleyici özellikleriyle dolu olduğu düşünülürdü. Ancak hurma bulunamadığında su ile de orucun açılması tavsiye edilirdi, çünkü suyun temizleyici ve canlandırıcı etkileri vardı.
Ebu Davud'un rivayet ettiği bir başka hadise göre, Peygamberimiz iftarını taze hurma ile açardı. Taze hurma bulunamadığında ise kuru hurma ile orucunu açardı. Kuru hurma da besleyici ve enerji verici bir besin kaynağı olarak bilinirdi. Kuru hurma da bulunamadığında ise birkaç yudum su içerek orucunu açardı.
Peygamberimiz, ramazan orucuna büyük önem verirdi ve bu ibadeti en güzel şekilde yerine getirirdi. İftarda acele edilmesini, sahurda ise imsak vaktine kadar yemek yemeyi tavsiye ederdi. Sahurun bereketli olduğunu ve Müslümanlar arasındaki farkın sahur yemeği olduğunu ifade ederdi. Ayrıca, ramazan gecelerini ibadet, tövbe ve istiğfar için önemli bir fırsat olarak görürdü ve Müslümanları ramazan gecelerini ihyaya teşvik ederdi. Orucun, kötülüklere karşı bir kalkan olduğunu ve Müslümanları zararlı sözlerden, düşüncelerden ve davranışlardan koruduğunu da vurgulardı.