Hıdrellez Bayramı, her yıl büyük bir coşkuyla kutlanır. Havaların ısınmasıyla birlikte gelen bu özel bayramda, insanlar dualar eder ve dileklerini dile getirir. Hıdrellez'in kökeni hakkında çeşitli rivayetler bulunmaktadır. İşte, Hıdrellez'in tarihi...

2024 HIDRELLEZ NE ZAMAN?

Ülkemizde Hıdrellez Bayramı 6 Mayıs tarihinde kutlanıyor. 

HIDRELLEZ NEDİR?

Hıdrellez günü, Ruz-ı Hızır olarak da bilinir ve düşünceye göre Hızır ile İlyas'ın bir araya geldiği önemli bir gündür. Halk arasında, bu günün darda kalanlara yardım ettiğine inanılır ve coşkuyla kutlanır. Miladi takvime göre 6 Mayıs, eski kullanılan Rumi takvimine göre ise 23 Nisan Hıdrellez günüdür.

HIDRELLEZ DUASI NEDİR?

Bismillahirahmanirahim Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.

HIDRELLEZ RİTÜELLERİ

Hıdırellez günü, çeşitli ritüellerin uygulandığı önemli bir gündür. Özellikle Anadolu'da, halk beyaz elbiseler giyerek gün doğmadan önce yeşil ve bol sulu kırlara gider ve burada eğlenir. Kutlamalar genellikle yeşilliklerde, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında veya türbelerin yanında yapılır ve bu yerlere "Hıdırlık" denir. Halk, Hızır'ın gezdiğine inanılan yeşil yerlerde dolaşır, çiçek toplar, oyunlar oynar ve baharın ilk kuzusunu kesip yer. Toplanan çiçeklerin kaynatılıp içilmesiyle hastalıkların iyileşeceğine, bu suyla kırk gün yıkanmanın ise gençleşip güzelleşmeye yardımcı olacağına inanılır.

"Hızır Hakkı" için kuzu kesmek, Hızır geleneğinin yaygın bir adetidir. Hızır günü arifesinde yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağzı açık bırakılır. İsteklerini yerine getirmek isteyenler, istedikleri şeyin küçük bir modelini yaparlar veya altın gibi ziynet eşyalarını kollarına veya boyunlarına takarak dileklerinin kabul olacağına inanırlar. Hıdrellez günü yapılan duaların ve isteklerin kabul olması için sadaka verme, oruç tutma ve kurban kesme gibi adetler vardır.

5 Mayıs akşam ezanı vaktinde, gül ağacına dilek dileme geleneği de yaygındır. Gül dallarına paralar asılır veya açık bir cüzdan bırakılır. Dilekler kağıda yazılıp asılabileceği gibi gül ağacının altına da çizilebilir. Dilekler gerçekleştikten sonra, asılan paralar ve dilekler 6 Mayıs sabahı erkenden geri toplanır. Bu paralar yıl boyunca harcanmaz ve kişiye o yıl boyunca bereket ve bolluk getireceğine inanılır. Anadolu'da Hıdrellez akşamında her kişi için yedi fasulye veya yedi nohut ekilir ve bu tohumların kişinin başına gelebilecek kötülükleri çekmesi dilenir.