Hıçkırık Nasıl Geçer?
Hıçkırık, birkaç dakikanın ardından çoğunlukla kendiliğinden geçer. Ancak bu durum çok rahatsızlık veriyorsa, hıçkırığı geçirmek için birkaç farklı yöntem denenebilir. Nitekim bu yöntemlerin bilimsel olarak kanıtlanmadığını belirtmek gerekir. Hıçkırıktan kurtulmak için uygulanabilecek yöntemler şu şekildedir:
Bir bardak soğuk su içmek,
Nefesi kısa bir süre tutmak ve bırakmak; bunu 20 dakikada bir, 3-4 kez tekrarlamak,
Diyaframa hafif bir baskı uygulamak,
Limon ısırmak,
Bir yudum sirke içmek,
Su ile gargara yapmak,
Kısa süreli olarak dizleri göğse kadar çekmek,
Boynun arkasındaki deriyi ovalayarak frenik siniri uyarmak,
Öğürmek,
Dilin ucunu tutup, bir veya iki kez yavaşça öne doğru çekerek boğazdaki sinirleri ve kasları uyarmak.
Bebeklerde hıçkırık nasıl geçer?
Hıçkırığın temel sebebi ise bebeğin diyaframındaki sinirlerin uyarılarak bu bölgedeki kasların kasılması. Peki, bir refleks hareketi olan hıçkırık nasıl geçer?
Bebek hıçkırmaya başladığında anne onu emzirerek hıçkırığı geçirmeye çalışabilir.
Emzirmenin akabinde bebek dik konumda tutulup sırtı sıvazlanarak hıçkırığın geçmesi sağlanabilir.
Hıçkırık devam ediyor ise bebeğe çok az miktarda su içerilebilir.
Çoğu anne bu tür durumlarda su yerine limon suyunu tercih edebiliyor. Etkili bir yöntem gibi görünse de limon suyu bebeğin sindirim sistemi için uygun bir sıvı değli. Bu sebeple, bu alternatifi kullanmamanızı tavsiye ediyoruz.
Hıçkırık nasıl geçer kesin çözüm ?
Hıçkırık kesin çözüm yolları arasında nane çayı başta gelmektedir. Nane oldukça faydalı bir bitkidir ve pek çok hastalık içinde faydalıdır. Nane çayının da hıçkırığa iyi geldiği pek çok kişi tarafından söylenmektedir. Siz de geçmeyen hıçkırık durumunda nane çayı içebilirsiniz. Düzenli içerseniz hıçkırık oluşumunu da önleyebilir.
Yenidoğan Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer?
Yenidoğan bebeklerin hıçkırmalarının doğal olduğunu biliyoruz artık. Bebeklerde hıçkırma ile karşılaştığımız zaman yapmamız gerekenler oldukça basit.
Bebeğin hıçkırması uzun süre devam ediyorsa annenin bebeğini emzirmesi ile birlikte hıçkırık geçecektir. Hıçkırma emzirme ile geçmedi ise biraz dik oturarak sırtını ovabilirsiniz.
Bebeğin hıçkırığının geçmesi için anne sütü dışında bir şey verilmesi yenidoğan bebeğin sağlığı için uygun değildir.
Doğru emzirme yöntemi hıçkırığı önleyecektir. Yani annenin memesinin doğru şekilde bebeğe verilmesi ve bebeğin dudağının adeta bir vantuz şeklinde anne memesine tutunması olası hava alma durumunu engelleyerek hıçkırığın önüne geçecektir.
Emzirme dışında kaşık ile bir miktar süt verilerek bebeğin yutkunması sağlanarak hıçkırık giderilebilir.
Emzirme sonrasında mutlaka gazını çıkartmaya çalışmak ve bebeği rahatlatmak olası hıçkırığı önler.
Bebeğin biraz büyümesinin ardından hızlı yemek yeme sonucu oluşan hıçkırıklarda ise bebeği biraz dik tutarak sırtını sıvazlamak yeterli olacaktır.
Bebeğin hıçkırığı emzirme ile geçmiyorsa ortam değiştirme yarar sağlayabilir. Soğuk ortam hıçkırığı artırabilir. Bu nedenle bebeğin hıçkırığı başladığında ortam eğer soğuk ise sıcak bir ortama geçmeniz bebeği rahatlatacaktır.
Uzun süren yenidoğan hıçkırığı sonucunda bebekler sinirlenerek huysuzlanabilir. Bu durumda yine anne sütü ile bebeği sakinleştirmek, yumuşak hareketlerle masaj yapmak veya dikkatini başka noktalara çekebilmek bebeği rahatlatacaktır.
Yenidoğan bebekler sadece anne sütü alsalar da hıçkırıkları Bu durumun nedenlerinden biri de annenin yediği yemeklerin hıçkırığı tetikleyebildiğidir.
Yenidoğan bebeklerde hıçkırık doğal bir süreç olduğundan zararsızdır ve bunu geçirmek için ilaç kullanmak doğru değildir. Fakat hıçkırıklar sürekli ve sık aralıklarla oluyor ise çocuk doktorunuza danışabilir, öneri isteyebilirsiniz.