Helva, Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir ve bölgeye göre farklı çeşitleri bulunmaktadır. Düğünlerde, cenazelerde ve kutsal gecelerde komşulara ikram edilip dağıtılan helva, aynı zamanda paylaşmanın da sembolü haline geldi. Helvanın en yaygın çeşitleri un helvası ve irmik helvasıdır. Ayrıca kendi çeşitleri de var.

Helva temel olarak un veya irmik, şeker, su veya süt ve tereyağından oluşur. Gerisini çeşitlendirmek size kalmış. Klasik lezzetlerden biri olan helvayı yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatıyoruz. İşte helva yapmanın püf noktaları:

Helva yapmanın püf noktaları

Helva yaparken en önemli şey kaliteli tereyağı, un veya irmik kullanmaktır. Lezzetli, yüksek kaliteli temel malzemeler lezzetli sonuçlar verir.
Helva yaparken yapışmaz tava kullanmaya dikkat edin.
İrmik veya unu pişirirken sık sık karıştırmalısınız, çabuk yanabilir.
İrmiği veya unu yağda pişirmek yerine kızgın tavada pişirip daha sonra yağ ilave edebilirsiniz. Bu, yağın aşırı pişmesini önleyecektir.
Un helvası yaparken en sık karşılaşılan sorunlardan biri sıvı ilave edildiğinde unun topaklaşmasıdır. Bunu önlemek için yavaş yavaş ekleyip hızlı karıştırmalısınız.

Soğuk şerbeti eklemelisiniz.

Şerbeti su veya sütle hazırlayabileceğiniz gibi dilerseniz yarısını da kullanabilirsiniz.

Unu ve irmiği kokusu gidene ve rengi açılana kadar pişirmelisiniz.

Fıstık, ceviz gibi kuruyemişler kullanıyorsanız un veya irmik kavrulup bir iki dakika kavrulduktan sonra kullanacağınız kuruyemişleri ekleyin.

Şerbeti ekledikten sonra bir iki dakika karıştırdıktan sonra altını kapatıp bekletin.

Helvayı sıcakken afiyetle yiyin. Unutmayın soğudukça katılaşacaktır.

Helvaya lezzet katmak için vanilya, portakal veya limon kabuğu rendesi ya da farklı kuruyemişlerle tatlandırabilirsiniz.

Helvanızın ışıltılı olması için son aşamada zeytinyağı veya biraz yağ ekleyebilirsiniz.

Helva yaparken acele etmeyin. Helvaya kıvamını verir, kısık ateşte karıştırmak için gereken süre budur. Bu süre aceleye getirilirse ve ısı çok yüksek olursa helvanın kıvamı bozulur ve tadı bozulur.

Editör: Haber Merkezi