14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Gaziantep-Kilis Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyeleri ve hekimlerin katılımı ile 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda tören düzenlendi. 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla açıklama yapan Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Üyesi K. Doğan Eroğulları, “Hekimlerin özlük haklarından şiddete, mesleki özerklikten hekim göçüne, tıp eğitiminden öğretim görevlisine kadar birçok sorunumuz bulunuyor. Türk Tabipler Birliği olarak ise 14 Mart’ta 14 talep ile kamuoyuna çıktık” dedi.

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyeleri ve hekimleri tarafından 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda tören düzenlendi. Atatürk Anıtına çelenk koyma ile başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile son buldu.

MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Ülkemizde tıp eğitiminin 14 Mart 1827 yılında başladığını ifade eden Eroğulları, “Ülkemiz işgal altındayken tıbbiyeli öğrencilerin 14 Mart yıl dönümünü gerekçe göstererek emperyalizme karşı direnişi başlatması sonrasında her yıl 14 Mart Tıp bayramı olarak kutlanıyor. 14 Mart sorunlarımızın dile getirdiğimiz bir gün. Çünkü hekimlerin özlük haklarından şiddete, mesleki özerklikten hekim göçüne, tıp eğitiminden öğretim görevlisine kadar birçok sorunumuz bulunuyor. Türk Tabipler Birliği olarak 14 Mart’ta 14 talep ile kamuoyuna çıktık. Taleplerimizin yerine getirilmesi için mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

HEKİMLİK DEĞERSİZLEŞTİRİLİYOR

“Geçmiş yıllarda 14 Mart Tıp Bayramı’nda müjdeler verilirdi ancak şimdi müjdeler verilmiyor” diyen Eroğulları, “Politik bir tercih ile hekimlik değersizleştiriliyor. Bu anlamda bir müjdeyi ve vaadi bile çok gören bir anlayış ile karşı karşıyayız. Özlük hakları, çalışma koşulları, tıp eğitimi, emekli hekimler gibi 14 talebimiz bulunuyor. Akademik bağımsızlığı olmadan, liyakat gözetilmeden verilen kadrolar sonucunda gerçek akademisyenler üniversitelerde çok ciddi sıkıntılar yaşıyorlar” şeklinde konuştu.

AĞIR KOŞULLAR ALTINDA ÇALIŞIYORUZ

Eroğulları, asistan hekimlerin çalışma koşullarının çok ağır olduğuna dikkat çekerken, “Asistan hekimlerin özlük hakları çok kötü. Sağlıkta şiddet en önemli sorunlarımız arasında yer alıyor. Bu konuda etkili ve caydırıcı bir adım atılmıyor. Hastalar, hastanelerde aylarca hastane kuyruklarında bekliyorlar. Yoksulluk sınırında ücret alan hekimler var. İş yeri hekimlerinin sıkıntıları bulunuyor. Bir çok ilde iş yeri hekimliği sadece kağıt üzerinde yapılıyor. Bunlar gibi birçok sorunumuz var” diyerek sözlerini noktaladı.