Telbir çorbası, Türk mutfağının enfes lezzetlerinden biridir. İçerisindeki sağlıklı ve doyurucu malzemelerle soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak bir seçenektir. Telbine çorbası, tavuk suyu ve yoğurt ile hazırlanan bir çorba çeşididir. Yoğurt çorbası sevenlerin vazgeçilmezi olan bu lezzetli tarifi, evde kolaylıkla yapabilirsiniz. Telbine çorbası tarifi nedir, nasıl yapılır gelin birlikte bakalım.

Telbine Çorbası Nasıl Yapılır?

Telbine çorbası, Türk mutfağının sevilen ve besleyici çorbalarından biridir. Hem pratik hem de lezzetli olması sebebiyle birçok evde sıkça yapılır. Telbine çorbası için gerekli malzemeler şunlardır:

1 su bardağı tel şehriye

1 adet soğan

2 yemek kaşığı tereyağı

6 su bardağı et suyu veya tavuk suyu

Tuz, karabiber, pul biber (isteğe bağlı)

İlk önce tencereye tereyağını alıp eritin. Ardından ince doğranmış soğanı ekleyerek kısık ateşte pembeleşene kadar kavurun. Daha sonra tel şehriyeleri ekleyip hafifçe kavurma işlemine devam edin. Tel şehriyelerin rengi dönene kadar kavurmak, çorbanın lezzetine lezzet katacaktır.

Şehriyelerin rengi döndükten sonra et suyunu veya tavuk suyunu tencereye ekleyin. Tuz ve baharatları da ilave ederek çorbayı karıştırın. Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ateşi kısık seviyeye getirerek çorbayı 15-20 dakika pişirin. Şayet çorbanın kıvamı çok koyu olursa biraz su ekleyebilirsiniz.

Çorba piştikten sonra ocaktan alıp sıcak olarak servis yapabilirsiniz. Üzerine isteğe bağlı olarak pul biber serpiştirerek servis yapabilirsiniz. Telbine çorbası, yanında taze ekmek dilimleriyle birlikte harika bir başlangıç yemeği olabilir. Afiyet olsun!

AYRICA TELBİNE ÇORBASI

Telbine denilen çorba, hastanın midesini kuvvetlendirir. İnsandaki bâzı sıkıntıları izale eder

ÇORBANIN YAPILIŞI:

Un yahut un kepeği konarak biraz da bal ilave edilir ve çorba elde edilir. Çok kere un çorbasına süt ve bal ilave edilerek yapılır demişlerdir.

BU ÇORBANIN MENAFİ-İ :

Bunun kullanılmasındaki faydaya gelince insandaki sıkıntı mizacı soğutur ve vücudun tabii hararetini soğutur. Bu çorba ise vücudun tabii hararetini takviye ederek mizacın soğukluğunu izale eder. Hadisi şerifte «fuadd» dan murad midenin ağzı manasınadır. Peygamber Efendimiz Zevce-i Mutahharelerine (telbi nenin) yapılması için emir buyururlardı.

Faydası vardır lâkin içilmesi hoş bir şey değildir. Peygamber Efendimiz bunun yenilmesi her ne kadar hoş bir şey değilse de, hastanın bağırsaklarının yumuşaması için tavsiye ederlerdi. Severek içilmese bile faydası görülür.

Editör: Haber Merkezi