Magnezyum eksikliği, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde işlev görmesi için gereken önemli bir mineraldir. Ancak günümüzde birçok insanın magnezyum eksikliği yaşadığı bilinmektedir. Magnezyum eksikliğinin vücutta yarattığı belirtiler ise oldukça çeşitlidir. Vücutta magnezyum eksikliği belirtileri ve testleri hakkında bilgi alın. Hangi testler magnezyum eksikliğini tespit etmek için kullanılır?

Magnezyum Eksikliği Vücutta Ne Gibi Belirtiler Yapar?

Magnezyum vücut için oldukça önemli bir mineraldir. Vücutta birçok önemli fonksiyonu yerine getirir. Magnezyum eksikliği durumunda birçok belirti ortaya çıkabilir. Magnezyum eksikliği olan kişilerde yaygın olarak görülen bazı belirtiler vardır. Bu belirtiler arasında halsizlik, kas krampları, yorgunluk, uykusuzluk, huzursuz bacak sendromu sayılabilir.

Tükenmişlik, güçsüzlük, iştah kaybı, mide bulantısı, kusma, vücutta uyuşmalar ve kramplar magnezyum eksikliğinin belirtileri arasında gösteriliyor. Bitter çikolata, avokado, kuruyemişler, yağlı balıklar ve tohumların magnezyum açısından oldukça zengin besinler olduğu belirtiliyor.

Magnezyum Eksikliği Belirtileri Ne İyi Gelir?

Magnezyum eksikliği yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen bir durumdur. Ancak, bu durumun belirtilerini hafifletmek için bazı önlemler almak mümkündür. Öncelikle, magnezyum açısından zengin besinler tüketebilirsiniz. Yapraklı yeşil sebzeler, badem, fındık gibi besinler magnezyum bakımından oldukça zengindir ve düzenli tüketildiklerinde eksikliği gidermeye yardımcı olabilirler.

Magnezyum eksikliğinin giderilmesi için tüketilmesi gereken gıdalar;

Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı..)

Kuruyemiş, tohumlar (kaju, susam, kabak- ay çekirdeği

Baklagiller (nohut, mercimek, barbunya, kuru fasulye

Sebzeler (brokoli, taze fasulye, enginar, pırasa

Deniz ürünleri (somon, uskumru, karides

Kan Tahlilinde Magnezyum Düşüklüğü Nedir?

Magnezyum eksikliği, vücudun ihtiyacı olan magnezyum mineralini yeterli düzeyde alamadığı durumlarda ortaya çıkar. Kan tahlilinde magnezyum düşüklüğü, vücuttaki magnezyum seviyesinin normalin altına düşmesi olarak belirtilir. Magnezyum vücutta çeşitli önemli fonksiyonlara sahiptir ve eksikliği çeşitli belirtilere yol açabilir.

Magnezyum düzeyi en düşük olanlar, enflamasyon göstergesi CRP düzeyleri en yüksek olan gruptur. Bu kişilerde kan şekeri, insülin ve trigliserit düzeyleri de daha yüksektir. Yaşlılarda, aşırı kilolu kişilerde ve prediyabeti olanlarda magnezyum destekleri CRP ve başka enflamasyon belirteçlerinin düzeyini düşürebilir.

Magnezyum Eksikliği Hangi Testle Belli Olur?

Magnezyum eksikliği, vücudumuzdaki birçok fonksiyonu etkileyebilecek ciddi bir durumdur. Magnezyum eksikliği belirtileri genellikle kas krampları, halsizlik, yorgunluk, uykusuzluk gibi durumlarla kendini gösterebilir. Bu nedenle, magnezyum eksikliği şüphesiyle bir doktora başvurmak ve gerekli testleri yaptırmak oldukça önemlidir.

Magnezyum testi, hastadan alınan idrar veya kan örnekleriyle yapılır. Hastaların idrar ve kan sonuçlarına göre vücutta bulunan magnezyum seviyesi ölçülebilir. İdrar ve kan sonuçları genellikle 1 ila 4 saat içerisinde çıkmaktadır. Hekimlerin ek olarak test istemeleri bu süreyi uzatabilmektedir.

Editör: Haber Merkezi