Yerel Seçim Adayları Ne Zaman Belli Oluyor?

Yüksek Seçim Kurulunca (YSK) 31 Mart 2024'te yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri takvimi 1 Ocak 2024'te başlayacak. Seçim takvimine göre, seçmen kağıtları 29 Şubat'ta dağıtılmaya başlayacak, kesin aday listeleri ise 3 Mart'ta ilan edilecek.

Belediye Başkanlığı Aday Adaylığı Başvuru Ne Zaman?

31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçim için hazırlıklarını sürdüren CHP'de aday adaylarının başvuruları da devam ediyor. İl ve ilçe başkanlıklarına yapılan başvurularda katılımın yoğun olması nedeniyle daha önce 28 Kasım olarak açıklanan süre, MYK kararıyla 5 Aralık'a kadar uzatıldı.

Kimler Belediye Başkan Adayı Olabilir?

Seçilme yeterliliği: Madde 9 – (Değişik birinci fıkra : 27/12/1993 - 3950/1 md.) 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun 11 inci maddesinde belirtilen sakıncaları taşımamak şartıyla, on sekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı belediye başkanlığına, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliğine seçilebilir.

Yerel Seçimlerde Kimler Seçilir?

2024 Türkiye yerel seçimleri, Türkiye'deki yerel yönetimlerin belirlenmesi için 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimlerdir. Seçim sonucunda belediye başkanı, büyükşehir belediye başkanı, belediye meclisi üyesi, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetleri belirlenecektir.

Seçim Askı Süresi Ne Kadar 2024?

298 sayılı Kanun'un "Askı zamanı ve süresi" başlıklı 40'ıncı maddesinin birinci fıkrasında; "Muhtarlık bölgesi askı listesi, seçim dönemlerinde muhtarlıklarda askıya çıkarılır ve iki hafta süreyle askıda kalır.” hükümleri yer almaktadır.

Yerel Seçim Ne Zaman Türkiye'de?

Seçim takviminin başlangıç tarihi 1 Ocak 2024 Pazartesi günü olacak. Resmi Gazete'de yayımlanan Yüksek Seçim Kurulu kararına göre, 31 Mart Yerel Seçimlerine ilişkin seçim takviminin başlangıç günü 1 Ocak 2024 Pazartesi olacak. Yüksek Seçim Kurulu 2 Ocak'ta seçime katılabilecek siyasi partileri ilan edecek.