Son dönemde sağlıklı yaşama kaygısı taşıyan pek çok kişi ekmek yemeyi bıraktı. Aynı zamanda karbonhidratsız diyetler her zamankinden daha popüler.

İnsanlar sağlıksız yiyecekler yemeyi bırakan insanların hayatlarına ne olacağını merak ediyor.

Bu değişiklikler aynı zamanda başkalarının da sağlıksız yiyeceklerden vazgeçmesine olanak sağlar. Un bazlı ürünleri yemeyi bıraktıktan sonra insanların hayatlarında ne gibi değişiklikler olduğu hakkında da pek çok bilgi var.

Ekmek yemeyi bıraktığınızda pek çok olumlu sonuç alırsınız. Ekmek yemeyen kişiler daha sağlıklı bir cilde sahip olur, daha kolay kilo verir ve daha fazla enerjiye sahip olur. Ekmeğin vücut üzerindeki etkilerine bir göz atalım.

Beyaz ekmek ve esmer ekmek

Tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği veya tam buğday unundan yapılan ekmek kesinlikle sağlıklıdır. Ancak konu beyaz ekmeğe gelince sonuçlar o kadar da iyi değil.

20. yüzyılda un ve maya değişti, yerini enerji yoğun malzemeler ve katkı maddeleri aldı.

Cilt problemleri

Cilt sivilceleri genellikle ekmeğin içindeki glutenden kaynaklanır. Vücut, bağırsak hasarına da neden olabilecek gluteni vücuttan atamaz.

Sindirim problemleri

Yukarıda da belirttiğimiz gibi gluten farklı sindirim sorunlarına neden olabilir. Tam buğday ekmeği; önemli bir element olan lifi içermesine rağmen, un bazlı ürünlerde bu madde bulunmamaktadır. Günde 5-6 dilim tam buğday ekmeği günlük standartları karşılamaya yetecek kadar lif sağlar. Meyve ve sebze yiyerek bu standarda ulaşmak istiyorsanız 14 elma, 21 havuç, 25 domates ya da yaklaşık 5 salatalık yemelisiniz.

erken yaşlanma

Beyaz ekmek hiçbir faydalı madde içermeyen bir üründür. Vitaminsiz besinler tüketmek vücudumuzun genç kalmasını engeller. Bu nedenle rafine unlu ürünleri tercih eden kişiler genellikle olduklarından daha yaşlı görünürler.

Obeziteye neden olur

İnsanların %70'inden fazlası ekmek yemeyi bıraktıktan sonraki ilk iki hafta içinde kilo veriyor. Orta boy bir dilim ekmek, diğer bileşenlerin yanı sıra vücut yağına dönüştürülen 0,6 gram lif içerir. Ekmeğin glisemik indeksi çikolatadan daha yüksektir. Hamur işinin içindeki nişasta sindirim sisteminde parçalanır ve kan dolaşımına giren glikoza dönüştürülür. Bu, sizi kısa sürede acıktıracağı anlamına gelir.

Editör: Haber Merkezi