1 Eylül'de av yasağının sona ermesinin ardından "Vira Bismillah" diye bağırarak ağlarını denize atan balıkçılar, hamsilerden oldukça memnun kaldı. Vatandaşların hamsiye ilgi göstermesi ve yeni av sezonunun başlamasıyla birlikte hamsiler tezgahlarda yerini alarak, balık restoranlarına giden vatandaşların ilk tercihi hamsi oldu. Balık restoranını işleten ve son yıllarda Trabzonlu bir balıkçı ve aynı zamanda kentli bir balıkçı olan Kaan Bayram, hamsinin en çok sevilen ve yenen balık olduğunu ancak insanların bunu kızartma, ızgara ve buharda pişirmeyi tercih ettiğini söyledi. dışarıdaki insanlar tarafından. , balık pişirme tekniklerini açıklar.
Balık sektöründe çalışan Kaan Bayram, Kaan Bayram'ın, Acun Ilıcalı, Ali Koç, Şafak Sezer, Şenol Güneş, Abdullah Avcı gibi ünlü isimlerin de tercih ettiği mevsim balıklarını yerel yöntemlerle nasıl pişireceğini anlattığını söylüyor. Liao Nian, "Genellikle hamsi mevsiminin geldiğini" ifade eden Liao Nian, "Hamsilerin biraz geç geleceğini bekliyorduk ama bu yıl çok olacak gibi görünüyor. Palamut bekliyorduk ama palamut yoktu" dedi. Misafirlerimiz genellikle hamsiyi zengin ve lezzetli olduğu için tercih ediyor.''Bazıları morina balığını hamsiye tercih ediyor'' diyor.
Hamsinin Trabzon ve Karadeniz ile eş anlamlı olduğuna işaret eden Byram, "İlk akla hamsi ve Trabzonspor geliyor. Bu iki faktör şehrimiz için çok önemli. Hamsi ızgara yapılabilir, haşlanabilir, kızartılabilir veya Pilavlanabilir. Aklınıza gelebilecek her şey hamsiden çıkıyor.Bizim için çok önemli çünkü Trabzon'da uzun süredir avlanıyor.Artık kızartıyoruz.Daha az yağ, daha az mısır unu, bu açık ara en iyi seçenek.Biz bunu yapmıyoruz. Misafirlere hamsileri yağlamadan ızgarada pişirmelerini öneren Erdoğan, ekim sonu ve kasım başında hamsilerin dolgunlaştığını belirterek, "Bu şekilde kızartılması daha iyi olur" dedi.
“Hamsi pişirmede ince detaylar var”
Hamsi pişirmenin ince detayları olduğunu vurgulayan Byram, "Balık pişirmek insanların kafasında genelde ne anlama geliyor? Mesela unu ve yağı tavaya koyup yağı kızartıp yiyorum. Öyle değil. Hamsi pişirmek var. Detaylar Tavada yağın önceden ısıtılması, mısır ununun kalitesi, hatta tarımsal mısırla yerel mısır arasında bile fark var. Ocağın sıcaklığı da önemlidir. Balık çok yüksek sıcaklıkta pişirilmez, eskiler mum ışığında diyorlar çünkü çok hassas ve bu kadar detaylar var, hepsi bir araya gelince ortaya çok lezzetli bir balık çıkıyor ve en önemli detay balığın taze olması. . Balık bayattır ve ne yaparsanız yapın ortaya iyi bir şey çıkmaz. Balığın avlandığı mevsim, nasıl yakalandığı, nasıl pişirildiği önemli detaylardır. Balığımızın kaynağını ve kalitesini sürekli takip ediyoruz. Mısır unu. Tencere ve onu pişiren aşçı da önemlidir. Her şey ayrıntılarla ilgili. Parametreler "Çok geniş" dedi.
"HAMSİNİN EN LEZZETLİ OLDUĞU DÖNEM KASIM AYIDIR"
Hamsinin en yağlı olduğu dönemin Kasım ayı olduğuna dikkat çeken Bayram, “Hamsinin en lezzetli olduğu dönem Kasım ayıdır. Hamsinin en yağlı olduğu dönemdir. Kasım ayında o yağlı hamsi Trabzon'dan çıkar. Gürcü hamsisi de burada hamsinin en lezzetsiz olduğu döneme denk gelir. Bu dönemde hamsi bize Batı Karadeniz'den geliyor. Marmara'dan da hamsi çıkıyor ama Kasım ayından buradan çıkan hamsi ile önceden yenilen hamsinin arasında çok büyük bir fark var” ifadelerini kullandı.