Teheccüd namazı, gece yarısı Allah rızası için kılınan ve Peygamber Efendimiz (sav)'in ümmetine tavsiye ettiği ek namazların en önemlilerinden biridir. Peygamber Efendimiz'in sürekli kılmaya çalıştığı teheccüd namazı olan yatsı namazı, faziletleri bakımından son derece üstün bir değere sahiptir. Öyle ki, bazı rivayetlere göre Peygamber Efendimiz (s.a.v.) yatsı namazını kıldıktan sonra, Vitt namazını kılmadan yatar, gece yarısı uyanır ve bir süre namaz kılardı. , sonra vasiyet namazlarını kıl, sonra kıldığın vasiyet namazlarını kıl. Sabah Namazı Sünnet. 2 rekat, 4 rekat ve 8 rekat olarak kılınabilen (Müslüman) Teheccüd namazı, Peygamber Efendimiz (SAV)'in ümmetine tavsiye ettiği önceliklerden biridir.
Peygamber Efendimiz (SAV) hadislerinde Müslümanların dünya ve ahiret isteklerinin yerine getirilmesinde yatsı namazı vaktinin önemine dikkat çekmiştir: “Gecede öyle bir saat vardır ki, Müslümanların bu dünyadaki her şeyle karşılaşıp bereket aldıkları bir saat vardır. Ve ahiret, Cenâb-ı Hakk'tandır." Eğer yaptığı işten bir hayır dilerse, Allah mutlaka o adamın dileğini yerine getirir. “Her gece böyledir.” (Müslim, Musafilim, 166, 167)
Peygamber Efendimiz (sav) mübarek ağzından, tehecid namazlarını kılmaya devam etmemiz gerektiğini bildirmiş ve yatsı namazı kılmanın faziletinden şöyle söz etmiştir: "Gece namazını kılmaya devam edin. Çünkü bu, daha öncedir." Salih insanların ibadeti.Çünkü gece namazı Allah'a yakınlık, günahlara kefaret, insan vücuduna kefarettir.Hastalıkları önleyebilir, günahlardan uzaklaştırabilir. (Tirmizi, Deavât, 101) “…Zarme namazlardan başka en faziletli ibadetler yatsı namazlarıdır. (Müslim, Siam, 203)
Peygamber Efendimiz (sav) Tehecid namazının kendisi için ne kadar kıymetli olduğunu şu hadis-i şeriflerinde açıkça bildirmiştir: "Allah her Peygamberde bir şeye karşı aşırı bir istek yaratmıştır. Benim en sevdiğim şey gece ibadetidir..." (Heysemî, II, 271).
Sürekli gece namazının faydaları nelerdir?
Allah'ın geceye yazdığı yüce sırların ve faziletlerin sayısının haddi hesabı yoktur. Geceleri ayakları şişinceye kadar namaz kılmasıyla meşhur olan Sevgili Peygamberimiz (sav)'e şu soru soruldu: “Ey Allah'ın Resulü! Gerçi Cenab-ı Hak Kur'an'da tamamen bağışladığını bildirmiştir. sen, ama neden kendini bu kadar yoruyorsun ki, "Benim şükreden bir kul olmam gerekmez mi?" (Sahih Buhari, Teheccüd, 6) Abdullah İbni Ömer (r.a), kız kardeşi Hazreti Hafsa (r.a)'da rüyasında gördüklerini Peygamberimiz (S.A.V)'e gösterdi. Peygamberimiz (S.A.V) şöyle buyurdu: "Abdullah ne iyi bir insandı." Keşke yatsı namazını kılsaydı! Bunun üzerine İbn Ömer (r.a.) o günden itibaren yatsı namazını bırakmadı.(Sahih Buhari, Teheccüd, 2)
eheccüd namazı nasıl kılınır?
İlk rekat
Niyet: "Niyet ettim, Allah rızası için teheccüd namazı kılmaya niyet ettim."
Namaz "Allahu Ekber" diyerek ve "İftitah Tekbir" okuyarak başlar.
Suhanek okundu.
Euzu-Bismilah'ı okuyun.
Fatiha okundu.
Kur'an'dan en az üç kısa ayet veya üç uzun ayet okuyun.
Ruku'ya git
Gidin ve saygı gösterin. Doğruldu ve tekrar dua etti.
İkinci rekat
ayağa kalk ve sağlam dur
Bismillah oku.
Fatiha okundu.
Kur'an'dan en az üç kısa ayet veya üç uzun ayet okuyun.
Ruku'ya git
Gidin ve saygı gösterin. Doğruldu ve tekrar dua etti.
Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbena duaları okunur.
Namazın sonunda "Esselâmü aleyküm ve rahmet'ullah" diyerek sağa ve sola selam verilir.