Tamamen 0 emisyonla hayata geçecek bu projeyle şehri 10.Yıl marşında da dediği gibi ‘’Demir ağlarla öreceğiz.’ Atatürk'ün en büyük hayalini gerçekleştireceğiz’’ dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası iş birliğinde Gaziantep’in sürdürülebilir bir kent olmasını amaçlayan Gaziantep Yeşil Şehir Eylem Planı’nın (YŞEP) lansmanı yapıldı. GBB Meclis Toplantı Salonu’nda yapılan lansmanda AECOM Proje Müdürü Emily Cornu şehirler ve sakinleri için daha iyi ve daha sürdürülebilir bir geleceği amaçlayan EBRD’nin Yeşil Şehirler Programı ile ilgili yaptığı sunumda, programın hazırlık, uygulama ve izleme süreçleri hakkında bilgi verdi. Bu bilgilere göre Gaziantep, 2021 yılında Yeşil Şehirler Programı’na katılarak YŞEP’i tamamlayan ikinci şehir oldu.
ŞAHİN'E ÖVGÜ
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Yönetici Direktörü Nandita Parshad, Fatma Şahin'e övgü yağdırarak "Yeşil istihdam ve genç kadınlar için bu projelerin hayata geçirilmesi elzemdir." ifadelerini kullandı. Parshad, "Gaziantep’in 18 ay içerisinde şehri daha iyi inşa etmek için YŞEP’i tamamlamış olmasından dolayı gurur duyuyoruz. Fatma Şahin’in vizyoner bakış açısı olması Gaziantep’in Yeşil Şehir olmasını kolaylaştırdı. Bu şehrin dirençli olduğunu biliyorum. YŞEP’in tamamlanması bugün bir başlangıçtır. Bu başlangıç birçok programın geliştirilmesine öncü olacak" şeklinde konuştu.
HİDROJENLİ OTOBÜSE GEÇEN İLK ŞEHİR OLMAK İSTİYORUZ
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "En büyük hayalimiz hidrojenli otobüse geçen ilk şehir olmaktır. Almanya'ya gidilerek yapılan toplantılarda yol haritamız tamamen olgunlaştı. Hızlı bir şekilde hidrojenli otobüse geçmek istiyoruz" diye konuştu. Şehrin toprağını, havasını koruyamazsak insanlığı koruyamayacaklarını vurgulayan Şahin sözlerine şöyle devam etti: "Boyahanede 15 sene çalışmış biri olarak atılan suyun balığı öldürdüğünü, ağacı kuruttuğunu, insanları hasta ettiğini biliyorum. Yönetmeliğe uyulmasına rağmen Nizip çayına gelen suda hala atılan suyun, toprağı ve suyu kirlettiğini gördüğümüz için Nizip'te Türkiye'nin en büyük hem endüstriyel, kimyasal hem de yüksek biyolojik arıtmanın yapılacağı bir tesisi tamamlamak üzereyiz. Önceliğimiz bir çocuğu, balığı, ağacı korumaktır."
BİN 500 HANE KÖMÜRDEN DOĞALGAZA GEÇTİ
Gaziantep'te meteorolojinin yalnızca 1 yerde hava ölçümü yaptığını söyleyen Şahin, "Şehrin özellikle kömür kullanımı yoğun olan yerlerinde havayı ölçümlemeye başladık. Şehrin bütün alanlarında hava ölçümlemesi yaptıktan sonra imarlı bölgede kömür kullanımını yasaklayıp doğal gaza geçmemiz gerektiğini gördük. İlk ölçümlemeyi yaptığımızda ısıtmada kömür kullanımı yüzde 50'lerdeydi. Bugün aynı bölgede ısıtmada kullanılan doğal gaz yüzde 90'lara çıktı. Dağıttığımız kömürün havayı kirlettiğini görünce kömür dağıtmak yerine doğalgaz bağlamaya başladık. Bin 500 haneye kömür yardımını durdurup doğalgaza geçiş yaptırdık."
"ATATÜRK'ÜN EN BÜYÜK HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ
Ulaşımda filoyu güçlendireceklerini belirten Şahin, "25 kilometrelik kara tren hattını hızlı trene çevireceğiz. Gaziray hattını Şehir Hastane'ne bağlayarak 15 kilometrelik metro hattını 50 kilometreye çıkaracağız. Tamamen 0 emisyonla hayata geçecek bu projeyle şehri 10. yıl marşında da dediği gibi demir ağlarla öreceğiz. Abdülhamit Han'ın Hicaz yolu Menderes'in rüyası, Atatürk'ün en büyük hayalini gerçekleştireceğiz. Bütün şehri bisiklet yollarıyla donatılıp her yaş grubunun bisiklete bindiği bir şehir en büyük hayallerimden biridir. Yollarıyla, planlamasıyla güzergahıyla, bisiklet kullanımında zihinsel dönüşüm hayal ediyoruz. Bunu başarmak durumundayız. Sıfır emisyon ulaşım aracı olarak hem sağlığa hem havaya ne kadar faydalı olduğunu görerek ulaşımla ilgili çalışıyoruz" dedi.
KATI ATIKTA MAHALLE BAZLI PİLOT UYGULAMA
"Katı atık çalışmalarında her şey evde, mutfakta başlıyor" diyen Şahin şu ifadelere yer verdi:
"Mutfaktaki tezgahta organik ve inorganiği ayırdığı bir ayrıştırmayı amaçlıyoruz. Yeni dönemde dışarıdaki çöplerde çöp toplayıcıların hiçbir değerli çöp bulamadığı bir Gaziantep'i inşa etmek zorundayız. katı atığı yönetmek en büyük meselelerimizden bir tanesidir. Bunun için mahalle bazlı bir pilot uygulama gerçekleştireceğiz."
EKOLOJİK KÖY UYGULAMASI
Nurdağı ve İslahiye hattındaki yeni şehir planlamasını, yeşil şehre ve yeşil ekonomiye dönüştüreceklerini söyleyen Şahin, Beypınar başta olmak üzere, yeni ekolojik köyler kurulacağı müjdesini verdi. Şahin ekolojik köy hakkında bilgi verirken şu ifadeleri kullandı: "Ekolojik köy, içinde iş makinesinin elektrikli ya da hidrojenli olduğu, çıkan bütün ürünlerin organik olduğu, damla sulamalarla ata tohumlarının sulandığı, çıkan ürünün tamamen sağlıklı olduğu, kadın kooperatiflerinin, kadın istihdamıyla bunu yaptığı bir pilot uygulama olacak. İşte bu yaptığımız çalışmanın sonunda sanayimizi, yeşil sanayiye çevirmek zorundayız."
DAHA YÜKSEK BİYOLOJİK ARITMA TESİSİ
Şahin şöyle devam etti: "Eğer 2026 yılında sanayi, yeşil sanayi olmazsa ihracat yapmayacak yeni bir dünyayla karşı karşıya kalacağız. O yüzden her sanayi tesisimizin kendi atığını atmadan ön arıtma yaparak atması gerekiyor. Sanayicilerimizle çok yoğun çalışıyoruz. Orada yapılan çalışmada, yeni aldığımız kararla daha yüksek biyolojik arıtma yapma kararı aldık. Yeni biyolojik arıtma kurmak için düğmeye bastık."