Deniz börülcesi okyanus gelgitlerinin oluşturduğu en tuzlu bitkilerdir ve tam bir vitamin ve mineral kaynağıdır. İnsanlar buna kurşun otu ve tuzlu otu da diyorlar. Deniz fasulyesi ilkbaharda çiçek açar ve yaz aylarında yaygın olarak yenir. Tuz mineralleri içerdiğinden vücuttaki iltihapları etkili bir şekilde ortadan kaldırır. Deniz börülcesi yemek olarak ya da salata olarak yenebilir. Özellikle yoğurt ve sarımsakla yapılan bir salata kilo vermeye iyi gelir ve vücudun yenilenmesini destekler. Tuz Gölü kıyılarında, Aksaray, Ereğli, Burdur ve Tarsus'ta toplanır. Börülce yemeden önce bir gün suda bekletilmelidir. Tuz içeriğini azaltmak için bu yöntem kullanılmalıdır. Aksi takdirde zehirlenme, alerji ve sindirim sorunları ortaya çıkabilir. İçerdiği tuz aynı zamanda guatr gibi ciddi hastalıkları da etkili bir şekilde önleyebilmektedir. Sonbaharda rengi kırmızıya döner. İlkbahar ve yaz aylarında yeşil ve sarı renktedir. Çamurlu ve alkali topraklarda yetiştiği için sağlam bir yapıya sahiptir. Deniz fasulyesi yeni araştırmaların konusu olup alternatif tıpta yaygın olarak kullanılmaktadır.

Deniz börülcesinin faydaları nelerdir?

- Vücutta tuz eksikliği lenflerin çalışmasını engeller. Bu da guatr gibi ciddi hastalıklara zemin hazırlıyor. Ancak doğada bulunan her tuz vücuttaki bu eksikliği gidermez. Deniz fasulyesi bu amaç için ideal bir besindir. Tuz mineralleri içerdiğinden tuz seviyesini dengeler. Ortaya çıkan guatrın şiddetini azaltabilir.

- Deniz börülcesi, idrar sistemi sorunlarına iyi gelen güçlü sodyum ve kükürt maddeleri içerir. Mesanedeki herhangi bir bulaşıcı sağlık sorunu idrar yapmada zorluğa neden olabilir. Bunun için vücudun bazı minerallere ihtiyacı vardır ve deniz fasulyesi bu mineralleri etkili bir şekilde sağlayabilir.
- C vitamini vücudun vazgeçilmez parçalarından biridir. Özellikle bağışıklığı güçlendirmek için C vitamini açısından zengin yiyecekleri daha fazla yiyin. Aksi takdirde vücudun bağışıklığı zayıflayacak ve kişi sürekli hastalanmaya başlayacaktır. Bu sağlık sorunlarından kaçınmak için haftada en az iki kez deniz fasulyesi gibi C vitamini açısından zengin besinler tüketmek faydalıdır.
- Deniz börülcesi yüksek lif yapısına sahip olduğundan sindirim sorunlarına da iyi gelir. Ancak deniz fasulyelerinin sirke veya tatlı su ile iyice yıkanması gerekir. Daha sonra tüketilmesi bağırsak ve mide hastalıklarını önleyebilir. İshal, kabızlık gibi rahatsızlıkların önüne geçerek metabolizmayı düzenler.
- Deniz börülcesi, iyot bakımından zengin, tuzlu bir tada sahip, popüler bir sebzedir.Çoğunlukla haşlanarak veya acı suda buharda pişirilerek yenir. Ayrıca bağırsak sağlığının iyileştirilmesinde de önemli bir rol oynar.