Rambutan meyvesi Güneydoğu Asya'ya özgüdür ve esnek, kıl benzeri dikenlerle kaplı kırmızı bir görünüme sahiptir. İçindeki hamur yarı saydam ve beyaz renklidir. Bu tropikal meyve besin maddeleri ve antioksidanlar açısından zengindir ve Tayland, Vietnam ve Malezya'da yetiştirilmektedir. Bu meyve ülkemizde son yıllarda popüler hale gelmiş olup, Antalya'nın özel bölgelerinde yetiştirilmektedir. Ağaçlarda yetişen rambutanlar deniz kestanelerine benziyor.

Rambutan meyvesinin faydaları nelerdir?

Rambutan meyvesi birçok vitamin, mineral ve faydalı bitki bileşikleri açısından zengindir. Hamuru 2 gram lif sağlar. Ayrıca vücudunuzun diyetteki demiri daha kolay emmesine yardımcı olan bir besin olan C vitamini açısından da zengindir. 5 adet rambutan meyvesi günlük C vitamini ihtiyacının %50'sini karşılayabilir.

Rambutan ayrıca kemikler, beyin ve kalp de dahil olmak üzere çeşitli hücrelerin normal büyümesinde ve korunmasında önemli bir rol oynayan yüksek miktarda bakır içerir. Ayrıca az miktarda manganez, fosfor, potasyum, magnezyum, demir ve çinko sağlar.

Rambutan lif içeriği nedeniyle sağlıklı sindirime yardımcı olur. Etteki lifin yaklaşık yarısı çözünmezdir, yani bağırsaklardan sindirilmeden geçer. Çözünmeyen lif bağırsak geçişini hızlandırır ve kabızlık sorunlarını önler.

Çoğu meyve gibi rambutan da kilo alımını önleyebilir ve zamanla kilo kaybını teşvik edebilir. Rambutan meyvesi yaklaşık 75 kaloriye sahiptir. Daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.

Çok fazla su içerdiğinden dehidrasyonu önler. Ayrıca iştahınızı azaltarak daha az yemenizi sağlayabilir.

Rambutan meyvesi bağışıklık sistemini çeşitli şekillerde güçlendirebilir. Birincisi, vücudun enfeksiyonla savaşmak için ihtiyaç duyduğu beyaz kan hücrelerinin üretimini uyaran C vitamini açısından zengindir.

Rambutan uzun zamandır enfeksiyonlarla savaşmak için kullanılan bir meyvedir.

Çoklu hücre ve hayvan çalışmaları, rambutandaki bileşiklerin kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını önlemeye yardımcı olabileceğini bulmuştur. Ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Hücre ve hayvan çalışmaları, rambutanın insülin duyarlılığını artırabildiğini ve açlık kan şekeri düzeylerini ve insülin direncini azaltabildiğini bildirmektedir.

Rambutan meyvesi, cildinizin nemli kalmasına yardımcı olan su ve antioksidanlar açısından zengindir.

Rambutan meyvesi nasıl yenir?

Rambutan kabuğu dikenli ve kalındır. Bu kabuklar yenilebilir olmadığından genellikle bıçakla kesilir. Kabuğu ayırdıktan sonra içindeki eti tüketin.

Rambutanı püre haline getirebilir veya dilimler halinde yiyebilirsiniz.
Rambutanı salatalara ve tatlılara ekleyebilirsiniz.
Rambutanları pasta ve tatlı süslemelerinde kullanabilirsiniz.
Rambutan dilimlerini suda kaynatıp meyve suyu olarak tüketebilirsiniz.
Rambutan meyvesi ayrıca dondurma ve smoothie yapımında da kullanılır.

Rambutanın Potansiyel Zararları Nelerdir?
Rambutan meyvesinin etinin insan tüketimi için güvenli olduğu düşünülmektedir. Öte yandan kabuğu ve çekirdeği genellikle yenmez olarak kabul edilir. Hayvan çalışmaları, kabuğun düzenli olarak ve çok büyük miktarlarda yenildiğinde toksik olabileceğini bildirmektedir. 

Özellikle çiğ olarak tüketildiğinde tohumun narkotik ve analjezik etkileri olduğu görülmekte, bu da uyku hali, koma ve hatta ölüm gibi semptomlara neden olabilmektedir. Bu yüzden tohumu kesinlikle tüketilmemelidir.