1. Patlıcan

Sebzeler, sağlıklı ve dengeli beslenmenin baş tacı olan vitamin ve lif kaynağıdır. Ancak çiğ olarak mı yoksa pişmiş olarak mı yenildiği, farklı türlerin lezzetine ve sağlıklı olmasına göre değişir. Özellikle aşağıdaki üç sebze çiğ yenildiğinde tehlikeli toksinler içerdiğinden daima pişirilerek yenmelidir. Patlıcan ancak pişirildiğinde yenilebilen bir sebzedir. Patlıcan olgunlaşmamış veya yeşil ise acı madde solanin içerir. Küçük miktarlarda solanin bile mide-bağırsak sorunlarına neden olmak için yeterli olabilir. Patlıcan hazırlanırken içindeki acı maddelerin uzaklaştırılması için tuzlanır. Daha az acı madde içeren birçok yeni patlıcan için bu ön işleme gerek kalmayabilir.


.2.Patates

Patates, yumruları yenilebilen otsu bir kök sebzesidir. Patates çiğ yenildiğinde alkaloid sonarini içerir ve pişirildiğinde tadı lezzetlidir. Bu nedenle patates haşlandıktan sonra pişirme suyu atılmalı ve asla tekrar kullanılmamalıdır. Çiğ yenildiğinde bu madde doğrudan vücuda girer ve çok zararlıdır.

3. Fasulye

Çiğ, pişmemiş fasulye, yalnızca pişirildiğinde zararsız hale getirilebilen toksik bir protein bileşiği olan betain içerir. Çiğ fasulye tüketmek baş ağrısı, ishal, mide bulantısı ve kusma gibi yan etkilere neden olabilir. Dikkatli olun, özellikle yüksek dozlarda fazin ölümcül bile olabilir!